Budeme sláviť Paschu v chráme?

Aktuálne (Juraj Gradoš)

Táto otázka visí vo vzduchu, hoci sme len nedávno začali Veľký pôst. Odpoveď na ňu tkvie v epidemiologickej situácii a v politickom tlaku. V oboch prípadoch by bolo dobré, keby došlo k zníženiu – tak pacientov a chorých na Covid-19, ako aj „múdrych“ politikov, ktorí chránia záujmy svojich sponzorov a priateľov.

 

  1. februára sme prešli na Covid automat. Začíname ho v tej najhoršej fáze. Ako sa z nej dostať? Striktným dodržiavaním všetkých predpisov, zákazov a odporúčaní, čo však asi polovica občanov Slovenska ignoruje. Výsledkom v januári bol neustály nárast hospitalizovaných a stále veľké množstvo nakazených občanov. Navyše aj na Slovensku sú už nové, rýchlejšie a smrteľnejšie varianty vírusu.

 

Covid automate platí, že ak je stupeň na národnej úrovni vyšší než na okresnej, platí ten celonárodný. Na prechod do nižšieho stupňa je nutné dosiahnuť určený počet hospitalizácií a aspoň jeden z ďalších dvoch limitov (buď efektívne reprodukčné číslo, alebo priemerný počet prípadov). Efektívne reprodukčné číslo určuje šírenie nákazy, teda priemerne na koľko osôb nakazený človek prenesie nákazu. Ak je vyššie ako jedna – nákaza sa rozširuje, ak je menej, je na ústupe. Uvoľňovanie je možné až po trinástich dňoch od prehodnotenia.

 

Stupne varovania

Čierna fáza je štvrtý stupeň varovania. Na prechod do tretieho stupňa varovania treba znížiť počet hospitalizovaných s Covid-19 pod tritisíc pacientov a buď priemerný počet nových pacientov pod štyritisíc, alebo reprodukčné číslo pod 1,15. V treťom stupni je už povolený pohyb s negatívnym testom podľa platnosti testu okrem výnimiek z testovania, na zabezpečenie základných potrieb v rámci okresu a do prírody aj mimo okresov v štvrtom stupni, zápasy bez divákov či lyžiarske strediská s negatívnym testom. Maximálne šesť osôb s negatívnym testom môže byť v plavárňach a knižniciach. Na bohoslužby môžu prísť ľudia s negatívnym testom a kapacita je obmedzená na jednu osobu/15 m2 plochy. Také isté pravidlá sa týkajú obchodov, služieb, múzeí a galérií. Do škôl nastúpia aj koncové ročníky základných škôl, ale s negatívnym testom. V práci nariadený home office vystrieda odporúčaný.

Do druhého stupňa varovania sa dostaneme pri počte dva a pol tisíc pacientov a buď priemernom počte nakazených pod 2 400, alebo reprodukčnom čísle do 1,10. Na bohoslužbách, v divadlách, na koncertoch a v kinách sa môže zúčastniť polovica kapacity miestností na sedenie, ale s negatívnym testom. K plavárňam sa pripájajú za rovnakých podmienok aj fitnescentrá a jedlo si už môžeme vychutnať s dodržaním rozstupov aj na terasách reštaurácií. Do škôl už nastúpia všetci žiaci základných škôl. Pohyb občanov už nie je obmedzovaný a v extraviláne sa už môžeme pohybovať s dodržaním obmedzení bez rúšok.

Na vstup do prvého stupňa varovania treba znížiť počet hospitalizovaných pod dvetisíc a buď priemerný počet nakazených pod tisícdvesto, alebo reprodukčné číslo pod 1,05. Do škôl nastupujú aj stredoškoláci a na bohoslužbách, v divadlách, na koncertoch a v kinách sa už nevyžaduje negatívny test. Väčší počet osôb sa môže zúčastniť aj na krstoch, sobášoch a pohreboch.

 

 

Stupne ostražitosti

Tie sú iba dva a tu už nie je národná úroveň, iba regionálna. Do druhého vstúpime, ak bude priemerný počet nakazených pod osemsto. Rúška už nepotrebujeme v extraviláne ani v exteriéri (s výnimkou hromadných podujatí). Tu už prebieha výučba prezenčne vo všetkých typoch škôl, ale internáty sú zatvorené. Hromadné a športové podujatia sú dovolené len do 50 % celkovej kapacity (max. 250 osôb v interiéri a 500 v exteriéri). Rovnako sa dovoľujú oslavy, ale iba do šesť osôb. Účasť na sobášoch, krstoch a pohreboch nie je obmedzovaná. Dostaneme sa aj za chorými do nemocníc, ale s negatívnym testom nie starším ako dvadsaťštyri hodín. Zmierňujú sa kritériá pre lyžiarske strediská a fitnescentrá a otvárajú sa wellness, akvaparky a kúpele (jedna osoba na 25 m2, max. 250 osôb v interiéri a 500 v exteriéri). Bazény a plavárne môžu prijať 30 %  kapacity a v obchodoch môže byť viac zákazníkov (jeden na 10 m2). Pri zachovaní rozstupov sa otvárajú aj reštaurácie. Kritériá sa znižujú aj pre múzeá, galérie a knižnice. Ubytovacie zariadenia už musia iba dodržiavať hygienické odporúčania a žiaci už nepotrebujú testy. V reštauráciách môžu byť pri stole dve osoby alebo ľudia z jednej domácnosti.

V prvom stupni ostražitosti sa zvýši maximálny počet osôb na oslavách na tridsať a je prípustná konzumácia alkoholu na verejnosti. Na vstup do nemocníc a väzníc už nie je potrebný negatívny test. To isté platí pre lyžiarske strediská. Vo fitnescentrách môže byť tridsať osôb. Aj v akvaparkoch a kúpeľoch môže byť viac návštevníkov (jeden na 15 m2) a v bazénoch a plavárňach polovica kapacity. Obchody a knižnice sú pri dodržaní hygienických opatrení otvorené pre všetkých. V reštauráciách môžu byť pri stole štyri osoby alebo ľudia z jednej domácnosti. Na prehliadky môže ísť spolu až tridsať osôb.

 

Monitoring

V tomto štádiu už školstvo funguje bez obmedzení. Rovnako plavárne, bazény, múzeá a galérie. Bohoslužby , kultúrne a hromadné podujatia sú obmedzené na 50 % celkovej kapacity (aj na státie), pričom pri hromadných môže byť max. päťsto osôb v interiéri a tisíc v exteriéri. Na oslavách a fitnes tréningoch sa môže zúčastniť päťdesiat osôb. Dochádzka do práce nie je obmedzovaná (už nie je odporúčaná práca z domu). Naďalej platia hygienické pravidlá a nosenie rúšok.

 

Regionálne kritériá

Tu sú už iné kategórie ako na národnej úrovni. Na regionálnej (okresnej) úrovni sa výsledný stupeň hodnotí ako priemer skóre jednotlivých indikátorov. Monitoring má skóre jeden a stupeň varovania číslo štyri má skóre sedem. Platí tu však obmedzenie, že celkový stupeň môže byť nižší od štrnásťdňovej incidencie iba o jeden stupeň.

Vážená štrnásťdňová incidencia je v prvom stupni, ak je nižšia ako 40, v druhom do 80, v treťom do 120, v štvrtom do 240, v piatom do 800, v šiestom do 1 600 a v siedmom nad 1 600. Ďalšie kritérium je počet hospitalizovaných na stotisíc obyvateľov: v prvom stupni je to menej ako traja pacienti, v druhom do päť, v treťom do desať, v štvrtom do dvadsať, v piatom do štyridsať, v šiestom do šesťdesiat a v siedmom nad šesťdesiat pacientov. Tretím kritériom je trend týždňovej incidencie. Ak je od 0,5 do 0,7, ide o prvý stupeň; druhý je do 0,9; tretí do 1; štvrtý do 1,2; piaty do 1,5; šiesty do 2 a siedmy nad 2. Okrem nich do výpočtu vstupuje zhodnotenie situácie na regionálnej úrovni.

Incidencia udáva výskyt choroby v danom časovom období. Tu udáva, koľko osôb bolo infikovaných v okrese v prepočte na stotisíc obyvateľov za dva týždne. Pri váženej incidencii sa prípad od 65 rokov vrátane počíta za štyri prípady. Trend týždňovej incidencie určuje pomer incidencie druhého a prvého týždňa v rámci jej merania.

 

Platnosť testu

Negatívny test sa nevyžaduje pri cestách k lekárovi, na testovanie, do najbližších potravín, lekárne a drogérie, do prírody v okrese bydliska, či na čerpaciu stanicu pohonných hmôt. Ďalej ak ide o starostlivosť o blízku osobu, o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do tisíc metrov od bydliska. V ostatných prípadoch sa negatívny test vyžaduje. Jeho platnosť je však rozdielna. V prípade pohybu po okrese mimo prostriedkov hromadnej dopravy je platnosť testu podľa regionálneho skóre. V pohybe mimo okresu a v hromadných prostriedkoch je platnosť testu podľa celonárodného skóre. Ak je skóre 6 a 7, platnosť testu je sedem dní. Ak je 5, tak dva týždne a ak 4, tak tri týždne.

A tak o tom, či budeme sláviť Paschu verejne v chrámoch, rozhodujeme sami vlastným životom. Ak by som to mal prirovnať, tak je to podobné, ako dostať sa do neba. Je zaujímavé, že práve chrám v byzantskej (a teda aj našej) tradícii je oknom do neba, či dokonca jeho pozemským odrazom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *