Krátke správy z domova

BRATISLAVA ■ V januári tohto roka vydala Európska spoločnosť pre katolícku teológiu v prestížnom nemeckom vydavateľstve LIT Verlag nový zborník z medzinárodného teologického kongresu o nádeji, ktorý bol najväčším v dejinách Slovenska i v regióne strednej Európy. V auguste 2019 zavítalo do Bratislavy viac ako 240 expertov z 25 krajín, ktorí zastupovali viac ako 50 univerzít po celom svete. Novú publikáciu editoval prezident Európskej spoločnosti pre katolícku teológiu prof. Miloš Lichner SJ. Zborník recenzoval aj doc. Šimon Marinčák, riaditeľ Centra spirituality Východ – Západ Michala Lacka v Košiciach. (M. Demko – J. Gradoš)

SLOVENSKO ■ Pandémia koronavírusu Covid-19 ovplyvňuje aj rodinný život. Tlak, ktorému boli vystavené rodiny, ktoré museli tráviť omnoho viac času spolu v bubline, sa vo svete podpísal pod zvýšený počet rozvodov. Na Slovensku bol tento jav omnoho miernejší a celkové číslo nedosiahne úroveň, aká bola počas krízy v rokoch 2008 a 2009. Oproti nárastu rozvodov vo svete i na Slovensku výrazne klesol počet sobášov. Je to dané aj tým, že veľkú časť roka boli chrámy zatvorené. (J. Gradoš)

NITRA ■ 29. januára vymenoval pápež František nového pomocného biskupa Nitrianskej diecézy. Stal sa ním Peter Beňo, doterajší farár a rektor Diecéznej svätyne svätých Andreja-Svorada a Beňadika v Skalke nad Váhom. Zároveň bol vymenovaný za amudarského titulárneho biskupa. (TK KBS)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *