Svätý Otec František, Krakov 28. júl 2016

SLOVO MLADÝM
Drahí priatelia, pýtam sa vás: Chcete pre váš život ten „vír“ alebo „závrat“, ktorý nás robí cudzími, alebo chcete cítiť tú silu, ktorá vám dá pocítiť, že ste nažive, naplnení? Závrat, ktorý odcudzuje, alebo silu milosti?
Na to, aby sme boli naplnení, aby sme mali obnovenú silu, existuje odpoveď. Nie je to vec, nie je to predmet, nedá sa kúpiť: je to osoba a je živá. Volá sa Ježiš Kristus. (Potlesk pre Pána, prosím!) Pýtam sa vás: Dá sa Ježiš Kristus kúpiť? Ježiš Kristus je dar! Otcov dar! Ježiš Kristus je ten, kto vie dať opravdivú vášeň životu. Ježiš Kristus je ten, kto nás vedie k tomu, aby sme sa neuspokojili s trochou a aby sme zo seba vydali to najlepšie. Je to Ježiš Kristus, kto sa na nás obracia, pozýva nás a pomáha nám vstať zakaždým, keď sa považujeme za porazených. Je to Ježiš Kristus, kto nás podnecuje zdvihnúť zrak a snívať vysoko.
Niekto teraz môže povedať: „Ale, otče, je veľmi ťažké snívať, je náročné stúpať a stále kráčať nahor… Otče, ja som slabý, ja padám… Ja sa snažím, ale veľakrát padám.“ Ak si slabý, ak padneš, pozri sa hore, kde je natiahnutá podávaná Ježišova ruka. A Ježiš ti hovorí: „Zdvihni sa, poď so mnou!“ Ak to urobím znovu, povie mi to isté. Ak padnem opäť, opäť mi povie to isté… Veď Peter sa raz opýtal Pána: „Nuž, Pane, koľkokrát?“ Sedemdesiatsedemkrát. Ježišova ruka je stále natiahnutá, aby nás zdvihla, keď padneme.

Miroslav Bujdoš CSsR
Nikto nemá právo počítať tvoje pády. Ani Ježiš to nerobí. Ľudia sa nanajvýš môžu inšpirovať zakaždým, keď vstaneš. Ak chceme žiť život lepšie ako všetci ostatní, tak musíme aj niečo robiť ináč ako všetci ostatní. Čo to znamená? Mať nádej aj počas zlyhania si môže dovoliť len Ježišov učeník, veď vie o „natiahnutej ruke“. Zostať verným napriek nepriaznivým okolnostiam si môže dovoliť len Ježišov učeník, lebo aj jeho Učiteľ zostal verným. Myslím si, že nestačí, aby sme rozprávali o Bohu s vášňou, je neskutočne dôležité, aby sme mali každodennú skúsenosť vášnivého života s Bohom. Som presvedčený, že k tomu nepotrebuješ veľa vedieť. Úplne stačí, že začneš žiť to, čo už doposiaľ vieš.

sr. Ester Andrea Mikitová SSNPM
Už toľkokrát sme zakúsili svoj pád alebo sme boli svedkom pádu svojho blížneho. Opäť som zlyhal, opäť som to nezvládol. A možno si myslím, že moje pády sú veľmi časté. Keď nás Kristus pozýva žiť náš život, ráta aj s naším pádom. A predsa náš Boh aj toto dovolí. Prečo? Aby sme ho osobne na vlastnom živote zakúsili živého. Ak dvihneš svoj zrak z prachu a pozrieš sa hore, uvidíš natiahnutú ruku a Kristov milujúci pohľad, ktorý zažil Peter po tom, čo zaprel Krista. Od tohto momentu sa jeho život neuveriteľne zmenil. Prajem nám, aby sme sa Kristom znova a znova nechali dvíhať z prachu zeme. On to totiž nikdy nepočíta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *