Meno ako svedectvo

PROFAMÍLIA (Michal Pavlišinovič) Listujeme v kalendári a hľadáme nejaké vhodné krstné meno. Rodičia, určite to poznáte. Ako sa len rozhodnúť? Pomenujeme ho podľa tatina alebo vyberieme nejaké iné meno? A nebudú sa z neho deti v škole smiať? Aj o tom, aké mená sú dnes in, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.
Ak sa pozrieme na definíciu mena na wikipédii, zistíme, že „meno alebo rodné meno sa používa na rozlíšenie členov skupiny, väčšinou rodiny, ktorí majú spoločné rodinné meno, nazývané priezvisko. Konvencie pomenovania osôb sa líšia v závislosti od kultúrneho okruhu a menili sa aj v histórii“.
Tematike výberu mena sa venuje aj Kódex kánonického práva. Rodičia, krstní rodičia a farár majú dbať na to, aby sa (dieťaťu) nedávalo meno cudzie kresťanskému zmýšľaniu (kán. 855). Čiže má to byť podľa možnosti kresťanské meno, teda meno niektorého kresťanského svätca, ktorý bude dieťaťu aj patrónom.
V dávnej minulosti ľudia nedostávali meno hneď po narodení. Spočiatku dostávali mená len ľudia z vyššej vrstvy, kam patrila šľachta, urodzení ľudia, vládcovia a vojaci. Zaujímavosťou bolo aj to, že mená dostávali až v dospelom veku. Takže deti obvykle mená nemali.
Neskôr v dejinách, keď sa v rodine narodilo dieťa, dostalo také meno, aké pripadlo na ten deň. Hovorilo sa, že si meno „prinieslo“ samo.
Mnohé slovanské mená v sebe nesú odkaz, príp. sú vyhlásením určitých vlastností nositeľa mena. Napr. meno Vladislav vzniklo spojením slov vláda a sláva, teda nositeľ sa chce svojou vládou presláviť, alebo Miroslav = oslavuje pokoj, mier.
Na podobnom princípe vznikali aj germánske mená. Adalbert (adal/ušľachtilý, berath/jasný), Arnold (arn/orol, old/starý), Heinrich (heim/domov, rihhi/vládca).
Zaujímavosťou vo svete sú islandské mená. Skladajú sa z jedného krstného mena (alebo viacerých) a otcovského mena. Otcovské meno má dva tvary podľa toho, či ide o syna (prípona -son), alebo dcéru (prípona -dóttir). Ako príklad si zoberme bývalú islandskú prezidentku, ktorej meno je Vigdís Finnbogadóttir. Jej otec sa volal Finnboga Rúts Borvaldsson.
Ak sa ocitnete v Litve, dokážete na základe koncovky priezviska dokonca určiť, či ide o vydatú, alebo slobodnú ženu. Priezvisko vydatej ženy sa končí príponou –nė, slobodnej -tė. A tak o súčasnej prezidentke Litvy Dalii Grybauskaitė vieme hneď z jej priezviska zistiť, že je slobodná.
Na Slovensku pri vyberaní mena pre chlapčeka už niekoľko rokov neohrozene víťazí meno Jakub, za ním sa v roku 2015 umiestnili ako najčastejšie udeľované mená Adam a Michal. U dievčat vyhralo meno Ema, na ďalších priečkach skončila Natália a Nina.
Kánon 855 určite nebral do úvahy meno Barnaby Marmaduke Aloysius Benjy Cobweb Dartagnan Egbert Felix Gaspar Humbert Ignatius Jayden Kasper Leroy Maximilian Neddy Obiajulu Pepin Quilliam Rosencrantz Sexton Teddy Upwood Vivatma Wayland Xylon Yardley Zachary Usansky, ktoré donedávna držalo svetový rekord v dĺžke. Meno nového držiteľa rekordu pre veľký počet znakov a obmedzené miesto nebudem radšej uvádzať. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *