PROFAMÍLIA (Sabina Kriváková)
Verím, že ste už pozbierali z polí dobrú kapustu, preto vám v tomto predvianočnom pôste ponúkame recept na vynikajúce kapustníky.
Suroviny: cesto: 250 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 0,25 l mlieka, 0,20 l vody, 2 dkg droždia, 1 PL cukru, soľ, maslo na záverečné potieranie; plnka: 1 kg kapusty, 1 PL masla, soľ, cukor (podľa chuti)
Postup: Zo surovín vypracujeme vláčne cesto (nesmie byť veľmi tuhé) a necháme ho vykysnúť. Do hrnca dáme maslo. Keď sa roztopí, pridáme najemno pokrájanú (postrúhanú) kapustu. Osolíme, pocukrujeme a dusíme domäkka.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, urobíme valček, ktorý pokrájame asi na 10 kúskov. Rukou urobíme placku, na ktorú položíme 2 PL vychladnutej kapusty. Okraje placky spojíme a bochník rozvaľkáme. Pečieme na suchej platni. Ešte horúce potrieme rozpusteným maslom.
Dobrú chuť vám praje Sabina Kriváková z Prešova.
Cože lokse no dala bych si ?