Rozhovor s Mons. Ľubomírom Petríkom o filme Gojdič. Láska nadovšetko

MINIROZHOVOR (Dada Kolesárová) Prišli ste s myšlienkou natočiť film o biskupovi mučeníkovi P. P. Gojdičovi OSBM. Kedy sa zrodila táto myšlienka a ako dlho trvalo, kým sa stala realitou?
Myšlienka natočiť celovečerný hraný film vznikla asi v roku 2003 a od počiatku mala požehnanie otca arcibiskupa metropolitu Jána. Ako hovorca som cítil potrebu neobísť tému Gojdič, ktorá sa núka ako námet na fascinujúci scenár. Na arcibiskupstve sme zrealizovali niekoľko stretnutí s rôznymi osobnosťami, ktoré by nám v tom mohli pomôcť. Dokonca sme do jednej súťaže poslali návrh scenára na film. Oslovil som vtedy Katarínu Pirohovú, ktorá ho napísala. Prvá cena bola realizácia filmu. Aj sme vyhrali, ale nakoniec súťaž išla dostratena. Natočiť celovečerný film je finančne veľmi náročné. Pri jednom rozhovore mi však producentka Eva Kratochvílová poradila, že na to, aby sa raz natočil takýto film, bude dobré spracovať najprv dokumentárny film. S otcom Petrom Borzom, ktorý už skôr zhromažďoval svedectvá židovských spoluobčanov zachránených vladykom Gojdičom, sme napísali námet. V roku 2014 sa naskytla možnosť zafinancovať dokumentárny film z nórskych fondov. Tak sa mohlo začať natáčanie.

Aké sú vaše dojmy po prvej verejnej projekcii filmu?
Som vďačný Bohu a všetkým, ktorí sa na jeho realizácii podieľali. Som dojatý a nadšený. Prvé reakcie hovoria o tom, že film sa páči a že bol najvyšší čas ho natočiť. A že je Gojdič tá správna téma, svedčí aj veľká účasť na premiére. Do námetu sme už na začiatku vložili aj krátke hrané scény. Najprv mali byť čiernobiele, trocha rozmazané, akoby dobové, ale režisér a scenárista Michal Spišák sa nakoniec rozhodol priznať, že sú natáčané teraz, a to aj ako znak aktuálnosti biskupa Gojdiča pre súčasnosť. Celkom ma to oslovilo. Aj výkony našich neprofesionálnych hercov. Chceli sme tam mať aj zábery z blahorečenia, tiež jediný známy filmový záznam biskupa Gojdiča či jeho autentický hlas. Oslovil ma aj lyrický a zároveň faktografický scenár, ale aj strih či kamera filmu i výber archívnych dokumentov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *