Zapáliť srdcia ľuďom

ROZHOVOR (brat Pimen, Michal Pavlišinovič)
V mnohých našich farnostiach majú veriaci možnosť po vstupe do chrámu zapáliť obetnú sviečku. Pritom si ani neuvedomujeme, čo všetko stojí za jej výrobou a kde vôbec takáto sviečka uzrie svetlo sveta. Preto sme oslovili brata Oleha, člena Svätouspenskej unevskej lavry, ktorý pred pol rokom zložil prvé dočasné sľuby, aby nás trocha zasvätil do tajov výroby chrámových sviec.

Vieme, že svieca vytvára svetlo a teplo. Aký duchovný význam sa pripisuje horiacej svieci v našej viere?
Jeden z predchádzajúcich bratov zodpovedných za sviečkový cech, brat Januarij odpovedal na takéto otázky citátom z Božskej liturgie sv. Jána Zlatoústeho: „Christe, svite istinyj, iže prosviščajaj i osvjaščajaj vsjákaho čelóvika hrjadúščaho v mir – Kriste, Svetlo pravé, ktoré osvecuje a posväcuje každého človeka, prichádzajúceho na svet“. Kristus je svetlom, ktoré nám svieti na ceste viery. Ak sa snažíme žiť jeho život, je v nás jeho svetlo.

Kedy vznikla v monastieri myšlienka začať s výrobou obetných sviec?
História nášho sviečkového cechu je už dlhšia. Začalo sa to všetko v deväťdesiatych rokoch, keď sme rozmýšľali nad tým, akým spôsobom by sme si privyrábali na svoje živobytie a niečím pomáhali Cirkvi. Skúšali sme rôzne možnosti. Mali sme úspechy aj znechucujúce neúspechy. Ale nakoniec zvíťazil len jeden smer činnosti, ktorý začal prinášať plody. Bolo to vyrábanie sviečok pre cirkevnú potrebu. Výroba sviečok spĺňala dve pre nás dôležité podmienky. V prvom rade slúžilo to potrebe Cirkvi, lebo v tom čase bol nedostatok lacných obetných sviečok. A po druhé – prinášalo to financie. Najprv to bola malá izba v Monastieri sv. Michala vo Ľvove, kde pracovalo len pár bratov. Potom sme cech preniesli do Uneva. Tam sa sviečková majsterňa usídlila na jednom konci dlhej budovy, ktorá bola kedysi celá stajňou pre kravy a svine (my ju nazývame ferma). Ešte aj v čase, keď sme začali s výrobou sviec, budova slúžila ako stajňa pre zvieratá. Lenže výroba sviec sa začala postupne rozširovať a majsterňa bola pre nás malá. Tak sa začal boj o priestory, ktorý vyhral sviečkový cech. Teraz už stajňa neexistuje. Dve tretiny budovy využíva sviečková majsterňa.

Môžete nám prezradiť, ako ste sa dostali k tejto práci?sviecka-01_www-02varvara-files-wordpress-com
Hlavným zodpovedným za sviečkový cech je brat Partenij, ktorý už pred niekoľkými rokmi zložil malú schimu (večné sľuby). Mňa určil pracovať v cechu náš otec igumen Iľja (Eliáš) asi pred pol rokom a ustanovil ma za zástupcu brata Partenija. Pretože v tomto čase je brat Partenij v zahraničí, so skúsenosťami z práce nášho cechu sa delím ja.

Z akého materiálu sa vyrába obetná sviečka? A čo všetko na jej výrobu potrebujete?
To je troška výrobné tajomstvo, ale môžem vám prezradiť všeobecný základ. Obyčajná parafínová sviečka je zložená z parafínu, tužidla, farbiva a, samozrejme, nesmie chýbať knôt. Prírodná vosková sviečka sa skladá výlučne z vosku a knôtu. Na výrobu sviečky potrebujete nejakú nádobu, kde by sa zohrieval parafín, nožnice, prípadne nôž na strihanie knôtu, stojany, kde by mohli sviečky schnúť, a nakoniec aj nejaký obal, aby ste ich mohli uskladniť a v prípade potreby preniesť na iné miesto.

Ak už máme všetko nachystané, ako sa postupuje ďalej?
Princíp výroby sviece spočíva v tom, že knôt potrebnej dĺžky sa niekoľkokrát máča do horúceho parafínu. Vznikajú tak jednotlivé vrstvy parafínu, ktoré sa na seba nabaľujú a vytvárajú hrúbku sviece. Nedávno nám náš brat Zacharij zostrojil stroj, ktorý automaticky namotáva knôt na rámiky, a tak teraz môžeme jedným šmahom ruky urobiť oveľa väčšie množstvo obetných sviečok. Aj keď sa snažíme pomôcť si vlastnými vynálezmi a patentmi, predsa len sú pri výrobe sviec najdôležitejšie naše ruky. Bez rúk, vlastnej ručnej práce nič neurobíme.

Vedeli by ste povedať, koľko sviec dokážete urobiť počas jedného dňa a koľko materiálu spotrebujete?
To je tiež výrobné tajomstvo, ale približne môžem povedať, že za jeden deň dokáže jeden človek urobiť 25 škatúľ obetných sviečok. V jednej škatuli je 8 kilogramov sviečok. A koľko sa použije materiálu? Je to veľmi jednoduché. Koľko kilogramov vážia sviečky, približne rovnaké množstvo parafínu sa spotrebuje na ich výrobu. Čisto voskové sviečky na rozdiel o parafínových veľmi tečú, takže optimálny recept je parafín s trochou vosku, aby sviečka aj pekne voňala.

Vyrábate aj nejaké iné druhy či veľkosti sviec, prípadne nejaké umelecké sviece, možno aj ručne zdobené?
Áno, vyrábame rôzne formy a druhy sviečok. Voskové, polovoskové alebo parafínové. Rozmanitosť našich sviec si môžete pozrieť na internetovej stránke: tavor.com.ua. Ručne robené sú vlastne všetky naše sviečky. Ako som už vyššie spomínal, neurobí ich za nás žiadny stroj. Čo sa týka modelovaných sviečok, tie vyrábame odlievaním do silikónových foriem. Silikónové formy sa dajú kúpiť v Poľsku alebo si ich robíme sami tak, že si zoberieme nejakú formu, ktorá sa nám pozdáva, namastíme ju olejom, potom ju zalejeme silikónom a keď ten vytvrdne, tak ho rozrežeme na polovicu, vytiahneme originál a máme hotovú formu na odlievanie umeleckých sviečok.

dsc_0849Baví vás táto práca?
Áno, baví ma to, aj keď v monastieri nie je až také dôležité, aby ma práca bavila. Moje zaradenie v monastieri nespočíva v tom, že ak si niečo zaľúbim, tak v tej oblasti aj pôsobím. To, čo patrí medzi najdôležitejšie prvky mníšskeho života, je poslušnosť. A túto poslušnosť voči môjmu otcovi igumenovi realizujem v práci, do ktorej ma zaradil. Čo sa mi však najviac páči, je zabaľovanie sviečok vo forme malých anjelikov.

Je nejaký rozdiel medzi sviecami, ktoré vyrábate vy, a kahancami a sviecami, ktoré sú priemyselne vyrábané vo fabrikách? Sú tie vaše prírodnejšie?
Rozdiel je v surovine. Skúšali sme už rôzne parafíny. Napríklad parafín z Poľska je dosť chemický. Preto sa aj v obchodoch stretnete s takými sviečkami, ktoré sa nesmú používať vo vnútorných priestoroch. Hrozilo by totiž nadýchanie sa rôznych nebezpečných plynov. Naše sviečky sú v tomto ohľade bezpečnejšie a prirodzenejšie. A voskové ešte aj pekne voňajú. My používame parafín od ukrajinského predajcu.

Pomáha vám výroba sviec a práca s nimi nejako rozvíjať vašu duchovnosť? Má sa počas výroby sviečok aj niečo určené modliť?
Kedysi, keď pracovali len sami bratia mnísi, sa modlili spoločne a nahlas alebo spievali, lebo pri takejto manuálnej práci sa to dá. Teraz väčšinou pracujú robotníci, takže sa menej modlíme. V každej miestnosti však máme ikony, takže sa môžeme modliť súkromne. Ja sa niekedy, keď ma nikto neruší, modlím Ježišovu modlitbu.

Kedy sa môžu tieto sviece zapaľovať v chráme a ako by mal vnútorne prežívať veriaci zapálenie obetnej sviece?
Sviečky treba zapaľovať po vstupe do chrámu. Veriaci sa najprv trikrát hlboko pokloní, pričom by sa mal dotýkať až zeme. Potom podíde, kúpi si sviece a ide si uctiť jednotlivé ikony uložené na stolíkoch. Keď zapaľuje sviecu, môže pritom myslieť na niekoho blízkeho (živého alebo zosnulého). Potom už zaujme svoje miesto a modlí sa. Nie je dobré behať počas bohoslužieb a vyvolávať nepokoj alebo sústreďovať na seba pozornosť. Každý prežíva darovanie obetnej sviečky osobne. Sviečka je vlastne obetou, my v ukrajinčine ju aj tak voláme: ofirka (z lat. obfero = prinášam na obetu).

Na Slovensku sa nám blíži čas spomienky na zosnulých. Čo v tomto kontexte znamená zapálená svieca?
Aj u nás zapaľujú sviečky na hroboch zosnulých v rôznych obdobiach. My sa modlíme za našich zosnulých bratov vždy po veľkých sviatkoch (Pascha, odpusty). Sviečka tu znamená asi svetlo večného života. Vyjadruje aj túžbu po stretnutí s Kristom, svetlom nášho života. Aj keď je svieca neodmysliteľnou súčasťou spomienky na zosnulých, nemá sa klásť dôraz na čo najkrajšiu či najdlhšie horiacu sviecu, ale treba myslieť v modlitbe na spásu duše nášho zosnulého blížneho.

Kam všade exportujete vaše sviece? Používajú ich aj biskupi?
Sviece sa predávajú na určených miestach. Ale množstvo kňazov si ich kupuje u nás, v Poľsku, na Slovensku aj v našich ukrajinských chrámoch v celej Európe. Sviece zabezpečujeme do niekoľkých katedrál: ivano-frankovskej, drohobičskej, ľvovskej. Pred časom, keď sa naši biskupi zišli na synode biskupov Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, vladyka Boris Gudziak zakúpil do exarchátu vo Francúzsku obrovské množstvo sviečok aj do zásoby. Okrem klasických obetných sviečok vyrábame aj dlhé zdobené sviece do biskupských dikirionov a trikirionov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *