Keltské slnko

VAROVANIE (Antónia Rabatínová) Slnečné symboly patria k najstarším zo všetkých symbolov. Keltské kmene sú známe tým, že nachádzali symboliku vo všetkých veciach, či už živých, alebo neživých. Slnko bolo pre Keltov symbolom životodarnej sily, plodnosti a ochrany nového života.
Kelti používali viacero symbolov s vyobrazením slnka. Slnečné koleso bolo pre Keltov mocným znakom, ktorý nosili ako talizman a boli s ním aj pochovávaní. Keltské mince boli zdobené solárnymi znakmi. Keltské kmene uctievali ducha a silu prírody vo všetkých oblastiach. V keltských legendách je slnko spojené s viacerými bohmi a slúžilo rôznym medicínskym účelom. Mnoho keltských bohov a bohýň predstavovalo božské vlastnosti slnka, svetla, inšpirácie a sily. Poznáme niekoľko keltských slnečných božstiev, ktoré boli uctievané počas slnečného roka. Najznámejší sviatok oslavy slnka je Beltain, slávený každý rok 1. mája. Kelti verili, že v tento deň slnko tancuje po oblohe a pozorovali jeho odraz na vodnej hladine. Ľudia prichádzali pred východom slnka k prameňom a obchádzali ich v smere pohybu Slnka, umývali sa slnkom nabitou vodou, lebo verili, že táto voda je liečivá. Slnečná sila nasiakla i do kameňov a predmetov ponorených do vody. Tieto predmety Kelti následne používali na liečenie.
Amulet s vyobrazením symbolu keltského slnka je aj v súčasnosti veľmi populárny. Amulet údajne zachytáva silu svetla a slnka, pomocou ktorej očisťuje svojho nositeľa alebo miestnosť, v ktorej je umiestnený, od zlej energie. Kelti verili, že tento amulet má liečivú silu pri neplodnosti. Viera v ochrannú moc a liečebnú silu tohto amuletu znamená prestúpenie prvého z Božích prikázaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *