Duchovné minicvičenia

„Ale u nás sme to robili takto. Toto bude tak, lebo u nás to tak bolo vždy.“ Iste ste aj vo vašom manželstve použili takúto či podobnú vetu. Slovo: „… budú dvaja jedným telom“ ešte neznamená, že bude jednoduché byť zajedno. Do manželstiev prichádzame každý zo svojich rodín. Tieto naše rodiny mali svoje zaužívané, povedzme, pravidlá. Potom s príchodom do svojich novovzniknutých chceme nájsť akúsi zlatú strednú cestu a priniesť do svojej rodiny len to najlepšie.

 

PRE ŽENU
Dnes sa už na tej prvotnej situácii smejeme, pretože sme odvtedy zažili oveľa ťažšie skúšky jednoty. No od prvej chvíle sme vedeli, že obaja chceme plniť Božiu vôľu aj v najmenších veciach v našom živote, a preto sa ju snažíme hľadať a rozhodovať sa v modlitbe spoločne. Vskutku si uvedomujem, že najkrajšie chvíle nášho manželstva boli práve chvíle jednoty ducha a mysle. Keď nás na to Pán začal upriamovať, myslela som si, že sme na tom dobre. No prichádzali čoraz náročnejšie situácie a zdanlivo sme sa nevedeli pohnúť. Akoby Boh nekonal. V skutočnosti to padalo na našej neschopnosti bojovať spolu. Boh zdôrazňoval jednomyseľnú modlitbu a naozaj, keď sme sa v tom zjednotili, zrazu sa veci zázračne hýbali. Objaviť tento rozmer manželstva bolo pre mňa ako ženu, ktorá túži mať oporu, veľmi oslobodzujúce. Vidieť, ako Boh, ktorý nás spojil, zrazu odkrýva naše silné stránky a my dokážeme každým problémom prejsť s ľahkosťou, lebo bremeno je rozložené na pleciach oboch. Teraz mám veľkú radosť, keď sa nám do cesty postaví nejaká nová výzva. Cítim vďačnosť voči Otcovi, že nie je len akýmsi sponzorom, ktorý nás zasypáva darmi, ale naozaj Otcom, ktorý chce z nás vyťažiť to najlepšie.

 

Vstupujeme do času dovoleniek, oddychu. Tento čas nemusí byť manželským bojom, kto z koho, ktorého dominancia vyhrá a rozhodne, ako ho tráviť. Pozývame vás, aby ste začali už dnes aj v takýchto jednoduchých rozhodnutiach hľadať cestu jednoty. Tá nás totiž privedie k radosti a pomôže spoznať nielen svoju polovičku, ale znova hlbšie aj Boha samotného. (Vlado a Katka Marčákovci)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *