Duchovné minicvičenia

„Ale u nás sme to robili takto. Toto bude tak, lebo u nás to tak bolo vždy.“ Iste ste aj vo vašom manželstve použili takúto či podobnú vetu. Slovo: „… budú dvaja jedným telom“ ešte neznamená, že bude jednoduché byť zajedno. Do manželstiev prichádzame každý zo svojich rodín. Tieto naše rodiny mali svoje zaužívané, povedzme, pravidlá. Potom s príchodom do svojich novovzniknutých chceme nájsť akúsi zlatú strednú cestu a priniesť do svojej rodiny len to najlepšie.

 

PRE MUŽA
Pamätám si na situáciu, keď sme sa s manželkou zobrali. Na krátky čas sme sa nasťahovali do nájomného bytu a začali sme si organizovať domácnosť. Vošiel som do kuchyne a poukladal taniere, príbory, hrnce a všetko ostatné tak, ako sme to mali doma. Pritom to už predo mnou spravila moja manželka tak, ako to mali doma oni. Keď potom išla zobrať príbor, všimla si, že je úplne inak, ako ho uložila ona. Otvorila skrinku, kde mala hrnce, a tam boli plastové misky. Najprv mlčala, no po istom čase sa mi priznala, že sa vďaka tomu cítila neschopná a spochybnená, či pre mňa dokáže vytvoriť domov, v ktorom budem spokojný. Vtedy som si uvedomil, že to takto nemôže ďalej fungovať. Veľa rozhodnutí som v minulosti robil sám, nie vždy tak, ako chcel Boh, niekedy len podľa seba. Teraz som sa musel naučiť vpustiť do svojich rozhodnutí aj svoju manželku. Toto bol náš prvý spoločný moment, keď sme sa začali učiť žiť jednotu. Učíme sa to dodnes. Veľmi silno si uvedomujem, aká je jednota v manželstve dôležitá. Diabol prichádza, aby nás postavil proti sebe, niekedy aj na maličkostiach. Boží Duch chce konať pravý opak. Chce, aby sme boli jedno.

 

Vstupujeme do času dovoleniek, oddychu. Tento čas nemusí byť manželským bojom, kto z koho, ktorého dominancia vyhrá a rozhodne, ako ho tráviť. Pozývame vás, aby ste začali už dnes aj v takýchto jednoduchých rozhodnutiach hľadať cestu jednoty. Tá nás totiž privedie k radosti a pomôže spoznať nielen svoju polovičku, ale znova hlbšie aj Boha samotného. (Vlado a Katka Marčákovci)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *