Gréckokatolícky exarchát v Bulharsku bol povýšený na eparchiu

VATIKÁN ■ Na sviatok sv. pápeža Jána XXIII. 11. októbra bolo zverejnené rozhodnutie Svätého Otca Františka, ktorým povýšil doterajší Apoštolský exarchát Sofie pre veriacich byzantského obradu v Bulharsku na stupeň eparchie, ktorá dostala meno Sofijská eparchia sv. Jána XXIII. pre katolíkov byzantsko-slovanského obradu v Bulharsku. Katedrálou eparchie je Katedrála Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Sofii. Svätý Otec vymenoval za prvého eparchu doterajšieho apoštolského exarchu vladyku Christa Proikova.

 

Apoštolský exarchát v Sofii vznikol v roku 1926, keď došlo k zrušeniu Apoštolského vikariátu Trácka, Apoštolského vikariátu Macedónska a biskupstva pre gréckokatolíckych Bulharov v Konštantínopole. O zriadenie apoštolského exarchátu sa zaslúžil vtedajší nuncius Angelo Giuseppe Roncalli, neskorší pápež svätý Ján XXIII. Ten po svojom odchode odovzdal svoju rezidenciu pre potreby exarchátu.

 

Vladyka Christo Proikov sa narodil 11. marca 1946 v Sofii a za kňaza bol vysvätený 23. mája 1971. V rokoch 1980 – 1982 študoval východné kánonické právo na Pápežskom východnom inštitúte v Ríme. 18. decembra 1993 bol vymenovaný za titulárneho biskupa sídla Briula. Biskupskú vysviacku prijal z rúk svätého Jána Pavla II v Ríme 6. januára 1994. Apoštolským exarchom Sofie sa stal 5. septembra 1995. V súčasnosti je predsedom bulharskej medziobradovej konferencie katolíckych biskupov. (Daniel Černý; foto: vaticannews.va)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *