Krátke správy zo sveta (15)

Vyšiel český preklad knihy Docat, ktorý je podobne ako Youcat adresovaný hlavne mladým, aby im priblížil sociálnu náuku Cirkvi.:: Názov je odvodený od slovesa to do (robiť) a chce odpovedať na otázku, čo robiť. Obsahuje 328 otázok a odpovedí, členených do dvanástich kapitol, pričom rozoberá témy ako Boží plán lásky, jedinečná hodnota každého človeka, rodina, zmysel práce, hospodárstvo, politika, životné prostredie, nebo, mier. (TS ČBK)

 

Korunný princ emirátu Abú Dhabí (Abú Zabí) šejk Mohammed Bin Zayed nechal premenovať jednu z mešít na Mariam, Umm Eisa, čo v arabčine znamená Mária, Ježišova Matka.:: Mešita sa nachádza vo štvrti Al Mushrif v centre hlavného mesta Spojených arabských emirátov. Zmena má podľa oficiálnej tlačovej agentúry arabskej krajiny, ktorá správu zverejnila 19. júna, za cieľ „podporiť sociálne putá medzi nasledovníkmi rôznych náboženstiev“. (RV)

 

Pri príležitosti 150. výročia kanonizácie sv. Jozafáta Kunceviča sa 25. júna konala národná púť Ukrajiny do Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.:: Sv. Jozafát, ktorý je pochovaný vo vatikánskej bazilike, je v Katolíckej cirkvi známy ako mučeník za jednotu a bol kanonizovaný v roku 1867 pápežom Piom IX. Pri tejto príležitosti slávil vyšší arcibiskup Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Sviatoslav Ševčuk svätú liturgiu na pápežskom oltári. (RV)

 

V mene Svätého Otca vyhlásil 25. júna vo Vilniuse v Litve kardinál Angelo Amato, prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, za blahoslaveného biskupa Teofila Matulionisa. Ide o arcibiskupa Kaišiadorysu, mučeníka za slobodu svedomia, ktorý žil v rokoch 1873 – 1962.:: Blahorečenie vo Vilniuse bolo zároveň vyvrcholením Národného dňa mladých, ktorý v meste prebiehal od 23. júna. Teofil Matulionis bol sovietskym režimom trikrát uväznený a odsúdený celkovo na dvadsaťtri rokov v gulagoch. V roku 1929 bol tajne vysvätený za biskupa a vo februári 1962 bol vymenovaný za arcibiskupa. (RV)

 

V utorok 27. júna uplynulo 25 rokov od biskupskej vysviacky Svätého Otca Františka, ktorý toto svoje výročie oslávil svätou omšou v Paulínskej kaplnke vo Vatikáne.:: Jeho biskupským heslom boli slová z Matúšovho evanjelia o povolaní Matúša, na ktorého sa Ježiš „milosrdne pozrel a vyvolil si ho“. Do biskupského erbu si Jorge Bergoglio ako jezuita vložil emblém IHS, hviezdu ako symbol Panny Márie a nardový kvet symbolizujúci sv. Jozefa. (TK KBS)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *