Labyrint

VAROVANIE (Antónia Haľková) Labyrinty v tvare kruhu, štvorca, špirály, osemuholníka a iných obrazov sa odpradávna využívajú pri magických iniciačných a zasväcovacích rituáloch. Dokazujú to nástenné maľby jaskýň, na ktorých pravekí ľudia znázorňovali labyrint. Magické labyrinty sú umelo vytvorené geometrické línie, po ktorých vedie človeka duch meditácie a pokoja.
Podľa starého gréckeho mýtu labyrint navrhol a postavil legendárny remeselník Daidalos pre krétskeho kráľa Minoa v paláci Knóssos. Úlohou labyrintu bolo zadržať strašného Minotaura, netvora s ľudským telom a býčou hlavou.
Ľudia si často zamieňajú pojem labyrint s termínom bludisko. Bludisko je skladačka v podobe zložito vetvených ciest s možnosťou voľby cesty a smeru. Bludisko je symbolom zmätku, úzkosti, strachu, bezprávia, márnosti, chaosu, v ktorom sa človek neraz stráca. Na druhej strane labyrint obsahuje len jedinú trasu do svojho stredu a je navrhnutý tak, aby bolo jednoduché sa v ňom orientovať.
Labyrinty zvyknú byť realizované symbolicky v umení, napríklad ako vzory potlače látok, na keramike. Fyzicky sa realizujú v podobe záhonov krov alebo sú maľované na zem tak, aby ľudia mohli chodiť od vstupného bodu do stredu a späť. Labyrinty sústreďujú pozitívnu zemskú energiu, ktorá je úrodnou pôdou pre dobrú relaxáciu, preto sa používajú na skupinové rituály a meditácie. Prechádzka labyrintom má človeku pomôcť odhaliť skryté myšlienky, pocity, túžby a emócie.
Labyrint je symbolom príchodu duše na svet, jej cesty životom k odchodu do kozmických sfér. Cesta labyrintom slúži na hlboké rozjímanie, hľadanie a nájdenie vnútorného ja človeka. Počas prechádzky labyrintom sa človek stretáva so sebou samým, dokáže pomenovať, čo ho trápi a desí. Cesta labyrintom je symbolickou cestou do večného raja srdca. Labyrint je symbolom skrytého poriadku vystupujúceho z neprehľadného chaosu. Smeruje a vedie človeka krôčik po krôčiku po tajomnej ceste, ktorá nakoniec ústi do „božského“ stredu záhadnej pavučiny labyrintu. Talizman v podobe labyrintu má človeka ochraňovať pred zlou mocou, pomáha doplniť životnú energiu. Pamätajme na to, že ten, kto uveril Kristovi, je chránený živým Bohom a nepotrebuje ochranu talizmanov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *