Symbol lebky

VAROVANIE (Antónia Haľková) Symbol lebky v nás často evokuje strach, smrť, temnotu, nebezpečenstvo. Prírodné národy odpradávna pripisovali lebke veľký význam, pretože ju považovali za sídlo duše a sily. Lebka slúžila ako obetný dar rôznym prírodným božstvám. Tradičné uctievanie lebiek je známe po celom svete.
Kmeňové národy dodnes komunikujú práve skrze lebku s duchmi svojich predkov. Archeologické nálezy dokazujú, že Kelti hádzali lebky do posvätných studní vo viere, že voda dušu očistí, obnoví a dá jej poznať božskú jasnosť. V alchýmii sa lebka používa v prvej fáze výroby kameňa mudrcov. Lebka je symbolom koncentrácie vesmírnej energie v pominuteľnú hmotu. Je považovaná za klenbu božského chrámu, kde je uložený ľudský mozog, od tejto klenby sa okolo každého z nás odráža energia tvorivých myšlienok. V mágii sa lebky používajú najmä v rituáloch vykonávaných vo fáze ubúdajúceho Mesiaca. V období 17. – 18. storočia sa lebka začala objavovať na pirátskych vlajkách ako symbol neohrozenosti, krutosti a varovania pred možnou smrťou.
Lebka bola viacerými kultúrami chápaná ako symbol varovania. Často sa používala na odvrátenie pôsobenia akéhokoľvek zla a chorôb, je súčasťou mnohých magických rituálov. Lebka je symbolom komunikácie, telepatie, sprostredkúva informácie z druhého sveta, a preto sa používa pri veštení.
Lebku považujeme za symbol pominuteľnosti fyzického sveta. Symbolizuje aj kolobeh života a smrti, znovuzrodenie a ako schránka mozgu symbolizuje inteligenciu.

7 comments on “Symbol lebky
  1. Zuzanovie píše:

    Ako si vysvetliť lebku v kostole v Chorvátsku? Myslím, že to bol katolícky kostol, bola som tam na sv. omši.

    • Michal Pavlišinovič píše:

      Je ťažké odpovedať na túto otázku bez toho, aby som videl dané vyobrazenie lebky. Neviem či bola súčasťou nejakého obrazu, či súsošia, ktoré tvoria súčasť chrámu, alebo len niekde na plagáte? Treba však podotknúť že lebka je napríklad v ikonopisectve súčasťou ikony Ukrižovania. Je umiestnená pod krížom a symbolizuje lebku Adama, prvého človeka. Toto vyobrazenie však má svoje opodstatnenie. Čiže aj v tomto prípade v chráme v Chorvátsku mohla mať spomínaná lebka nejakú hlbšiu duchovnú podstatu. Ale opakujem, vedel by som sa lepšie vyjadriť, ak by som videl čoho presne bola súčasťou daná lebka.

  2. janina píše:

    som znepokojená…som si všimla,že syn maju v škole v triede vlajku s lebkou taku tu piratsku…no my sme odporcovia akehokolvek vyobrazenia lebky….ani doma nemáme žiadne take motívy – ja osobne to vnimam ako zlo…nedokažem sa uspokojiť a neviem ako to dalej riešiť….

  3. Elena Perželová píše:

    dobrý večer, prosím ako môžem chápať kríž s lebkou v strede chcela som dať vnukovi náramok s takým symbolom no stretla som sa s negatívnym názorom na takýto darček… je v tom niečo zlé?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď
    maminkae

    • grados.juraj píše:

      No nie je to dobrý symbol. Lebka sama o sebe symbolizuje smrť. Ako rodič by som nechcel, aby syn nejakým spôsobom mal smrť v obľube.

  4. Lebka píše:

    Prosim co znamenaju lebka a prekrizene hnaty pod nohami krista na kríži? Mam ho zaveseny doma na stene. Klasicky 25cm krížik. Dik za odpoved

    • grados.juraj píše:

      Symbolizujú kosti Adama, prvého človeka, ktorý mal byť podľa legendy pochovaný práve na Golgote. Tým, ako cez zem stekala na jeho kosti Kristova krv, boli „očistené“ tak ako naše hriechy a on mohol vstúpiť s Kristom do neba.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *