Višňová torta
Neviem, či viete, ale v 12. storočí sa Rimania rozhodli doviesť plody višne z malej Ázie na naše územie. Odvtedy sa višňa pestuje po celej severnej pologuli. Neobsahuje veľa vitamínov, ale má blahodarné účinky: pomáha čistiť krv, pečeň i ľadviny. Má pozitívny vplyv na liečbu cukrovky, na nespavosť, má vysoký obsah jódu, je vhodná na liečbu štítnej žľazy. Neutralizuje tuky, hodí sa na očistné kúry.
Pre svoju kyslasto-korenistú chuť sa výborne hodí na prípravu ovocných pohárov, zákuskov a džemov.
Dnes vám ponúkame recept na prípravu višňovej torty.
Suroviny: 1 višňový kompót, 100 g masla, 80 g cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, štipka soli, 100 g čokolády, 100 g mletých orechov, 125 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 ks tortového želé, 100 ml šľahačky, ríbezľový lekvár
Postup: Maslo vyšľaháme s cukrami do peny. Po jednom zašľaháme vajcia, pridáme štipku soli, orechy a nastrúhanú čokoládu. Nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva. Dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme na 180 °C asi 30 minút.
Vychladnutý korpus natrieme ríbezľovým lekvárom, poukladáme odkvapkané višne a zalejeme želatínou, ktorú si pripravíme zo sirupu z višní. Podľa potreby pridáme trocha cukru a podľa návodu tortové želé. Ovocie polejeme a necháme stuhnúť. Ozdobíme šľahačkou a višňami. Torta sa dá pripraviť aj z iného čerstvého ovocia.
Dobrú chuť praje pani Irenka Píšová z Banskej Štiavnice.