RECEPT (Irena Píšová) Veľkonočnou Nedeľou Paschy sme zavŕšili dlhé štyridsaťdňové obdobie zriekania sa jedla, zábav či pôstu.
Čas nášho duchovného vzkriesenia prináša so sebou nový život, nové sily, slnko, radosť. Príroda sa zobúdza, všetko sa zelenie, vo vzduchu cítiť jar. Chceme vám aj v tomto vydaní dvojčísla priniesť osviežujúci jarný zeleninový recept, ktorý ulahodí nielen oku, ale aj vašim chuťovým pohárikom.
Suroviny: Jedna hlávková kapusta, štyri stredné cibule, štyri väčšie mrkvy, 200 g ementálu, 1 PL oleja, 200 g šunky, štyri vajcia uvarené na tvrdo, téglik kyslej pochúťkovej smotany, 1 PL horčice, trocha mlieka na zriedenie, zopár kvapiek octu, príp. citrónovej šťavy na dochutenie, soľ
Postup: Hlávkovú kapustu, cibuľu, mrkvu nakrájame na jemné pásiky, posolíme, pokvapkáme olejom, necháme trocha postáť.
Potom pridáme nastrúhaný syr, na rezančeky nakrájanú šunku. Šalát jemne premiešame a rozdelíme do misiek. Kyslú pochúťkovú smotanu premiešame s horčicou, poprípade podľa potreba trocha zriedime s mliekom. Šalát polejeme pripraveným dressingom, dochutíme octom, príp. citrónovou šťavou, dosolíme a ozdobíme vajcami. Vajcia môžeme aj nastrúhať.