Krátke správy zo sveta

RUSKO/MOSKVA (RL) 3. marca predstavili v Moskve encykliku pápeža Františka Fratelli tutti v ruskom jazyku. Jedinečnou skutočnosťou je, že preklad vznikol z iniciatívy moslimskej komunity Ruskej federácie. Svätý Otec pri príležitosti prezentácie listom vyjadril svoju vďačnosť a radosť z tejto bratskej spolupráce.

FRANCÚZSKO/PARÍŽ (TASR) Začiatkom marca začali vo Francúzsku stínať stáročné stromy, ktoré sa použijú na opravu požiarom zničenej ikonickej štíhlej veže parížskej katedrály Notre-Dame. Rekonštrukcia veže a trámov priečnej chrámovej lode si vyžiada približne tisíc starých dubov. Vežu z drevených trámov pokrytú olovom, ktorá vyše stopäťdesiat rokov definovala charakteristickú panorámu francúzskej metropoly, zničili plamene počas rozsiahleho požiaru katedrály v apríli 2019.

VATIKÁN (RV) Pápež František prostredníctvom telegramu zablahoželal novému pravoslávnemu metropolitovi Talianska a exarchovi južnej Európy Polycarposovi Stavropoulosovi pri príležitosti jeho intronizácie, ktorá sa konala 11. marca v Chráme svätého Juraja (San Giorgio dei Greci) v Benátkach. Pápež v telegrame vyjadril dôveru v to, že katolíci a pravoslávni sa môžu spoločne  angažovať v službe slabším, zvlášť tým, ktorí trpia v tomto čase pandémie. Metropolita Polycarpos nahradil v úrade svojho predchodcu Gennadia, ktorý zomrel v roku 2020.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *