Správy zo Slovenska

JUSKOVA VOĽA (V. Žolnová) V nedeľu prvého týždňa Veľkého pôstu 21. februára spustili animátori a dobrovoľníci GMC Bárka v Juskovej Voli aktivitu Srdce srdcu. Ide o krátke zamyslenie mladých nad nedeľným evanjeliom, ktoré je uverejnené v nedeľu ráno na facebookovom profile komisie pre mládež Prešovskej archieparchie. Inšpiráciou pre aktivitu a najmä jej samotný názov bola kniha In Sinu Jesu (V tichu pred Pánom). Tak ako Božie srdce hovorí srdcu benediktínskeho mnícha, ktorý sa ďalej delí s tým, čo mu Boh povedal, rovnako aj mladí, animátori a dobrovoľníci, sa túžia podeliť s tým, čo im Boh skrze nedeľné evanjelium hovorí do ich srdca, a toto povzbudenie šíriť ďalej.

KOŠICE (TSKE) Obdobie Veľkého pôstu je aj časom intenzívnej modlitby. Počas týchto týždňov Cirkev osobitne zasvätila niekoľko sobôt modlitbe za tých, ktorí nás už predišli do večnosti. Tieto soboty sa nazývajú zádušné. V predvečer tretej zádušnej soboty 5. marca o 20:00 hod. sa arcibiskup Cyril Vasiľ SJ prostredníctvom TV Zemplín, TV Logos a sociálnych sietí modlil modlitbu parastasu za všetkých zosnulých, predovšetkým však za všetky obete pandémie Covid-19.

PREŠOV (IS PA) Prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak SJ s radosťou prijal informáciu, ktorú priniesli médiá 8. marca, že pápež František plánuje navštíviť aj Bratislavu. „Túto informáciu som prijal s veľkou radosťou. Živo mám v pamäti všetky udalosti zo septembra 2003, keď sa uskutočnila posledná návšteva rímskeho pontifika svätého Jána Pavla II. na Slovensku. Pri tejto návšteve bol vyhlásený za blahoslaveného náš gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko. Určite za našu cirkev, duchovenstvo aj veriacich môžem povedať, že sa veľmi tešíme na Svätého Otca a v kútiku srdca sa aj nádejame, že si nájde čas aj na stretnutie s katolíkmi východného obradu,“ vyjadril svoje prvé pocity vladyka Ján.

TREBIŠOV (JG) V čase Veľkého pôstu pripravili študenti tretieho ročníka Cirkevného gymnázia svätého Jána Krstiteľa v Trebišove video Tieňová krížová cesta. Keďže tradičné duchovné pôstne aktivity, ktoré sa každoročne v škole konajú, sa v tento rok nemôžu uskutočniť, prišli študenti pod vedením sr. Šebastiany Márie Vansáčovej OSBM a s podporou riaditeľky školy Evy Šimkovej s originálnym nápadom. Pripravili video o Ježišovom utrpení, ktoré má za cieľ povzbudiť ich spolužiakov, ale aj ostatných mladých ľudí a pomôcť im k hlbšiemu zamysleniu sa v pôstnom čase.

BRATISLAVA (TK KBS) Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský sa v marci obrátil na kňazov vo farnostiach, aby starším osobám pomohli pri registrovaní či doprave na očkovanie proti Covid-19. Urobil to v prosbe, ktorú adresoval všetkým duchovným na Slovensku. „Predovšetkým starší ľudia žijúci v našich farnostiach neraz sami nedokážu obsluhovať elektronické prostriedky, prípadne nemajú nablízku nikoho, kto by im v tom podal pomocnú ruku. Kto máte možnosť, vyjdite im, prosím, v ústrety, prípadne zapojte mladých vo farnosti, aby aktívne pomohli – či už pri registrácii, alebo s dopravou starších osôb na očkovanie ,“ píše predseda KBS. Takýto spôsob má byť prejavom pastoračnej starostlivosti, a záujmu o každého človeka.

BRATISLAVA (TASR) Popri Národnom cintoríne v Martine by na Slovensku mohol vzniknúť aj Národný cintorín v Bratislave, a to povýšením bratislavského Ondrejského cintorína. Tento návrh do parlamentu predložili koaliční poslanci. Národný cintorín v hlavnom meste má byť logickým pokračovaním Národného cintorína v Martine z 19. storočia. Ondrejský cintorín sa nachádza v bezprostrednej blízkosti gréckokatolíckej Katedrály Povýšenia svätého Kríža na Ulici 29. augusta. Je najstarším cintorínom v Bratislave, bol založený v roku 1784 a od roku 1988 patrí medzi národné kultúrne pamiatky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *