Krátke správy zo sveta

VATIKÁN ■ 28. februára uplynulo osem rokov od ukončenia pontifikátu pápež Benedikta XVI. Pri tejto príležitosti emeritný pápež poskytol rozhovor pre taliansky denník Corriere della Sera. V ňom svoju rezignáciu označil za ťažké rozhodnutie, ktoré urobil úplne vedome a myslí si, že urobil správne. Emeritný pápež tiež odmietol konšpiračné teórie, ktoré sa objavili po jeho rezignácii. (RV)

 

USA/PARMA ■ Sestry svätého Bazila Veľkého v Uniontowne v Pensylvánii tento rok oslavujú sté výročie svojho príchodu do Parmskej eparchie. Táto konkrétna komunita mala v eparchii veľmi veľký vplyv na výučbu v cirkevných školách. Bola pôvodne založená pri gréckokatolíckom Chráme Svätého Ducha v Clevelande v Ohiu. Sestry baziliánky založili materský dom ako novú provinciu sestier pre veriacich pochádzajúcich z Užhorodskej únie. (T. Miňo)

 

CHORVÁTSKO/ZÁHREB ■ V gréckokatolíckej Farnosti svätých Cyrila a Metoda v chorvátskom Záhrebe sa 27. februára slávila zádušná sobota. Liturgickej slávnosti v gréckokatolíckej konkatedrále predsedal biskup Križevackej eparchie vladyka Milan Stipič. Vo svojej homílii veriacim pripomenul dôležitosť modlitby za ich zosnulých, na čo v byzantskom obrade odkazujú najmä zádušné soboty počas svätej Štyridsiatnice. (T. Miňo)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *