Krátke správy zo sveta

TALIANSKO/RÍM ■ V byzantskom kalendári je 14. február venovaný svätému Konštantínovi – Cyrilovi a spomienke na jeho odchod do večnosti v Ríme v roku 869. Počas rokov sa rozvinula tradícia stretnutia a liturgickej slávnosti slovanských národov v Ríme, pri ostatkoch tohto učiteľa Slovanov, ktoré sú uložené v Bazilike svätého Klimenta. Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu sa v tomto roku po dohode rektorov slovenského, českého, chorvátskeho a slovinského kolégia, ako aj rektora Baziliky sv. Klementa na Via Labicana tradičná slávnosť neuskutočnila. (TSKE)

 

VATIKÁN ■ 14. februára slávi Kustódia Svätej zeme šesťsto rokov od svojho vzniku. Ustanovil ju pápež Martin V. ako františkánsku provinciu, ktorej členovia mali za úlohu chrániť kresťanské miesta. Pri príležitosti jubilea napísal pápež František kustódovi Svätej zeme pátrovi Francescovi Pattonovi OFM rukou písaný pozdrav s blahoprianím a udelením požehnania. (TK KBS)

 

USA ■ Biskupi USA sa rázne stavajú proti rozhodnutiu prezidenta Bidena financovať zahraničné organizácie, ktoré vykonávajú a propagujú umelé potraty v rozvojových krajinách.

Nariadenie nového amerického prezidenta zrušilo tzv. politiku Mexico City, obnovenú prezidentom Trumpom, známu aj ako ochrana života v globálnej zdravotnej politike, ktorá oddeľovala potrat od metód zodpovedného rodičovstva a zabraňovala organizáciám, ktoré poskytujú potratové poradenstvo a abortívne praktiky prijímať financovanie z verejných zdrojov USA. (RV)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *