Krátke správy zo sveta (10)

RÍM/TALIANSKO ■ Uplynulo desať rokov od chvíle, keď 16. apríla v Ríme zomrel kardinál Tomáš Špidlík. Dodnes je považovaný za jedného z najväčších znalcov na spiritualitu kresťanského východu, o čom svedčí jeho 140 vydaných knižných titulov a viac ako 600 publikovaných článkov. V roku 2003 bol vymenovaný za kardinála pre zásluhy v oblasti štúdia a v službe pre jednotu kresťanov. (TS ČBK)

 

VATIKÁN ■ Emeritný pápež Benedikt XVI. oslávil 16. apríla 93 rokov. Domovom emeritného pápeža je kláštor Mater Ecclesiae vo Vatikáne. Ako uviedol jeho osobný sekretár Mons. Georg Gänswein, vzhľadom na opatrenia proti nákaze neprijímal návštevy, prijal však množstvo blahoprajných telefonátov. Pápež Benedikt XVI. je tiež sústavne informovaný o vývoji pandémie a každý deň sa modlí za chorých a tých, ktorí trpia z dôvodu vírusu. (TK KBS)

 

HAAG/HOLANDSKO ■ Rozsudkom Najvyššieho súdu z 21. apríla sa rozširuje možnosť eutanázie v Holandsku. Lekári „môžu u pacientov s pokročilou demenciou napísať preventívnu žiadosť o eutanáziu, než demencia postúpi do takej miery, aby znemožnila dlhodobé vyjadrenie vôle“. Ide o reakciu na prípad lekárky, ktorá podala smrtiacu látku žene s Alzheimerovou chorobou. Odvoláva sa pritom na predchádzajúcu pacientkinu žiadosť o túto procedúru. Sedemdesiatštyriročná pacientka, naopak, po vypuknutí ochorenia bola presvedčená, že pre ňu doteraz nenastal pravý moment smrti. Podľa rozhodnutia Najvyššieho holandského súdu sa lekár môže riadiť predchádzajúcim písaným súhlasom o eutanázii. V roku 2017 podstúpilo v Holandsku eutanáziu či asistovanú samovraždu spolu 6 585 ľudí, čo predstavuje 4,4 percenta z celkového počtu úmrtí v krajine. (RV CZ)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *