Krátke správy z domova (6)

ROZHANOVCE ■ Veriaci z rozhanovskej farnosti sa 23. februára stretli na veselici, ktorá bola spojená s karnevalom. Už štvrtý ročník veselice pre všetkých od najmenších po najstarších sa stáva farskou tradíciou. Témou karnevalu boli klasické rozprávky, preto medzi účastníkmi nechýbali princovia a princezné, Šmolkovia, Včielka Maja, Červená čiapočka ani Maťko s Kubkom. Tradície z obdobia fašiangov priblížil folklórny súbor Hanička z Košíc. Deťom predstavili aj ľudovú hru Na gazdu, počas ktorej spoločne tancovali, spievali a ukazovali rôzne povinnosti gazdu. Pre účastníkov karnevalu a veselice bolo pripravené výborné jedlo a nechýbala ani bohatá tombola. Cieľom spoločne stráveného času aj mimo chrámu bolo poukázať na potrebu vzájomného stretávania sa a budovania farského spoločenstva ako Božej rodiny postavenej na pevnom základe, ktorým je Kristus. To prináša osobnostný a duchovný rast, vzájomné obohatenie, povzbudenie, potechu v radostných i bolestných časoch. (P. Pacák)

 

TRNAVA ■ Trnavská univerzita 25. februára oznámila, že od budúceho akademického roka otvára štvorročný bakalársky študijný program: slovenský jazyk v komunikácii nepočujúcich. Má za cieľ znížiť nedostatok kvalifikovaných tlmočníkov medzi slovenským jazykom a slovenským posunkovým jazykom na celom území Slovenska. Absolventi nového študijného programu na pedagogickej fakulte budú profesionálni tlmočníci, ktorí pomôžu v bežnej komunikácii, ale i v škole, na úrade či u lekára. Nový študijný program možno študovať len na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Zameriava sa na jazykové a tlmočnícke zručnosti a ponúkne vedomosti z problematiky života nepočujúcich osôb. Štúdium je vhodné aj pre rodičov nepočujúcich detí, ktorí si rozšíria svoje poznatky a tiež sa naučia komunikovať so svojím nepočujúcim dieťaťom. (M. Demko)

 

JUSKOVA VOĽA ■ V Gréckokatolíckom mládežníckom centre Bárka sa 28. februára – 1. marca konala Archieparchiálna škola animátora dobrovoľníka (AŠAD), na ktorej sa zúčastnilo 62 účastníkov Školy učeníka a 44 účastníkov Školy služby. V Škole učeníka otec Milan Zaleha priblížil mladým tému kerygmy a novej evanjelizácie. Účastníci sa učili, ako napísať a následne povedať svoje svedectvo. V Škole služby, v odbore animátor skupinky, mladí privítali Renátu Ocilkovú, ktorá priblížila tému bioetiky a hodnoty života. V kreatívnom odbore pod vedením Moniky Frišničovej a hosťa Františka Klempara sa animátori učili techniky kreatívnej evanjelizácie. V mediálnom odbore, ktorý viedla Dominika Šimková, sa mladí zaoberali tvorbou a strihaním videa. (V. Žolnová)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *