Medvedie labky
Každý rok, keď sneh a mráz postriebria krajinu, dedinky a mestá ovládne čaro Vianoc. V každom príbytku sa šíri vôňa ihličia, prítmie a teplo domova. K tomu neodmysliteľne patria vianočné oblátky, opekance, kapustnica, cesnak a med, vianočné spevy, modlitby i spomienky. Niet takých sviatkov, ktoré by boli opradené toľkými zvykmi, obyčajmi, obradmi, hrami a piesňami ako Vianoce.
V tomto čísle vám prinášame recept na tradičné medvedie labky, ktoré svojou vôňou i chuťou môžu prispieť k požehnanému prežitiu sviatkov Narodenia Pána.
Suroviny: 600 gramov hladkej múky, 450 gramov masla, 270 gramov práškového cukru, 240 gramov zomletých orechov, 20 gramov kakaa, 3 vajcia, 3 vanilkové cukry, trochu škorice.
Postup: Hladkú múku, maslo, práškový cukor, orechy, kakao, vanilkové cukry so škoricou a vajíčka dáme na dosku. Suroviny spracujeme do cesta a dáme do chladničky, pokiaľ sa nám nenahreje rúra. Schladené cesto plníme do formičiek, nie však úplne do vrchu, a pomaly pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Upečené posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť praje pani Irenka Píšová z Banskej Štiavnice.