Moruše, známe aj ako stromové maliny, sú dlhoveké teplomilné stromy s ovocím osviežujúcej chuti. Vyznačujú sa vysokou regeneračnou schopnosťou, mrazuvzdornosťou a odolnosťou voči chorobám a škodcom. Poznáme morušu bielu, čiernu, červenú a trnavskú. Plody dozrievajú v auguste. Obsahujú veľa organických kyselín, napr. citrónovú či jablčnú a sú bohaté na vitamíny C, B, K, A, E, na draslík, horčík, mangán a železo. Majú protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobia upokojujúco na horné dýchacie cesty. Listy podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra pôsobí proti zápche, redukuje hladinu cukru v krvi, hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny. V minulosti sa plody sušili, mleli a používali ako umelé sladidlo. V dvoroch južanských gazdov bola moruša biela sadená ako obživa pre hydinu.
Čaj z čiernej moruše pre diabetikov
50 gramov listov z moruše zalejeme pol litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Čaj preceďte a pite počas dňa. (foto: upload.wikipedia.org)