Východné katolícke cirkvi majú ekumenickú úlohu

RÍM/TALIANSKO ■ Východní katolícki biskupi Európy sa 11. – 14. septembra stretli na svojom výročnom zasadnutí organizovanom Radou biskupských konferencií Európy – CCEE.

 

Zúčastnili sa na ňom aj zástupcovia Slovenskej gréckokatolíckej cirkvi sui iuris, aj ríty z Blízkeho východu, ktoré sú dnes v Európe prítomné: arménsky, maronitský, chaldejský, sýrsky či sýrsko-malabarský.

 

Vyvrcholením bolo 14. septembra stretnutie so Svätým Otcom, ktorý na tohtoročnú tému stretnutia Ekumenické poslanie východných katolíckych cirkví Európy v súčasnosti povedal: „Katolícka jednota je súčasťou vašej osobitnej identity, ale nič z nej neuberá, ba naopak prispieva k jej plnej realizácii… Taktiež Druhý ekumenický vatikánsky koncil a Kódex kánonov východných cirkví nám pripomínajú, že ste uchovávateľmi špecifickej misie na ekumenickej ceste… Žiť až do hĺbky vaše cirkevné tradície vám dáva čerpať z tých istých zdrojov spirituality, liturgie a teológie, aké má Pravoslávna cirkev… Aj na akademickom poli možno podporovať spoločné študijné programy a kultúrne výmeny…“ (vaticannews.va; foto: vaticannews.va)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *