Konštantínopolský patriarcha v Taliansku

VATIKÁN – LUNGRO/TALIANSKO ■ Konštantínopolský ekumenický patriarcha Bartolomej I. navštívil 17. septembra Svätého Otca Františka. V bratskej atmosfére sa venovali súkromnému rozhovoru a spoločne sa naobedovali v Dome sv. Marty. Návšteva patriarchu Bartolomeja sa uskutočnila v nadväznosti na osobitné gesto Svätého Otca, ktorý 29. júna venoval Konštantínopolskému patriarchátu relikviár s čiastkami kostí svätého apoštola Petra.

 

Bartolomej I. v rozhovore s edičným riaditeľom vatikánskych médií Andreom Torniellim vysvetlil, že prijatý dar má trojnásobný význam: po prvé ako požehnanie vzťahujúce sa na svätosť apoštola Petra, po druhé ako puto sesterských cirkví Ríma a Konštantínopolu viažuce sa na ich patrónov sv. Petra a sv. Andreja, ktorí boli rodnými bratmi, a do tretice ako zásadne dôležitý krok na ceste ekumenizmu. „Tento dar nášho brata pápeža Františka je novým míľnikom na ceste zbližovania, zásadne dôležitý krok v dialógu lásky začatom pred vyše päťdesiatimi rokmi našimi predchodcami. Dialógu, ktorý sa dnes dostáva pod požehnanie sv. Petra.“

 

Patriarcha strávil nasledujúce dva dni návštevou Eparchie Lungro, počas ktorej ho sprevádzal miestny eparcha vladyka Donato Oliverio. V miestnej Katedrále sv. Mikuláša sa 18. septembra spoločne pomodlili večiereň, po ktorej sa patriarcha prihovoril. V nasledujúci deň navštívil v eparchii Rossanskú katedrálu, Svätyňu sv. Kozmu a Damiána v San Cosmo Albanese, a otvoril výstavu ikon v Chráme sv. Hadriána v San Demetrio Corone. Patriarcha tak mohol zakúsiť východnú cirkev v srdci Katolíckej cirkvi, ktorá je v plnej jednote s Apoštolským stolcom a zostala verná konštantínopolskej tradícii. (TKKBS, Pietro Lanza; foto: Vatican Media)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *