Čučoriedka obyčajná (vaccinium myrtillus) rastie v riedkych ihličnatých lesoch a na holinách. Od júla do augusta zbierame mladé listy a plody. Sušíme ich pri teplote 40 °C. Využívajú sa pri liečbe cukrovky, zápaloch močových ciest, posilňujú imunitu a spomaľujú proces starnutia, zlepšujú pamäť, sú vhodné aj na ochorenia kože a pomáhajú fajčiarom pri odvykaní. Suché plody zastavujú hnačku. Šťava zlepšuje zrak. Rozriedenú ju možno použiť pri vredoch a zápaloch ďasien.
Čučoriedková šťava
Potrebujeme 2,5 kg čučoriedok; 12,5 dcl vody; 25 g kyseliny citrónovej; kryštálový cukor; pol bal. konzervačného prášku (možno nahradiť lyžičkou rumu). Čučoriedky nasypeme do hrnca a roztlačíme alebo rozmixujeme. Prilejeme vodu, kyselinu citrónovú a necháme 24 hodín odstáť na chladnom mieste. Šťavu scedíme a prisypeme toľko cukru, koľko je šťavy. Za miešania na miernom ohni rozpustíme cukor. Pridáme konzervačný prášok alebo rum a 5 min. povaríme. Po vychladnutí plníme do fliaš a 10 minút sterilizujeme. Šťavu používame pri prechladnutí, chrípke alebo virózach.