Volanie o pomoc

KATECHÉZA BIBLICKÁ (Pavol Burda) Najznámejší žalmista sa dostal do nezávideniahodnej situácie. Prenasledovaný svojím dlhoročným nepriateľom sa skrýva v púšti. Namiesto bezpečia pred Šaulom dostáva sa mu zrady od miestnych obyvateľov. Potom, ako ho udajú, sa začne zvláštne prenasledovanie. O úteku okolo vrchov si môžete prečítať v Prvej Samuelovej knihe (23. kapitola).
Na žalme je zaujímavé, že Dávid napriek strachu o holý život chce Bohu prinášať obety. Tie sú znakom hojnosti a poďakovaním za požehnanie. Akoby chcel Bohu dať zo svojho požehnania. Lenže to je ešte vzdialené, ale viera v požehnanie zachraňuje Dávida. Viac ako túžba po požehnaní Dávida „drží nad vodou“ istota jeho práva. Dávid je presvedčený o tom, že Boh obráni toho, kto je v práve. On – Bohom vyvolený kráľ Izraela – sa musí schovávať. Skrýva sa pred uzurpátorom moci. Očividné právo proti očividnému bezpráviu. Napriek tomu plynie zo slov Dávida dôvera.
Táto situácia je celkom blízka aj súčasnému človeku. Očividná pravda proti korupcii. Príliš často vyhráva neprávosť nad tým, čo je spravodlivé. Zvykli sme si, že pravda sa dá kúpiť. Alebo aj predať. Vyššie záujmy sú natoľko vysoké, že prevyšujú charakter. V boji proti takejto oblude nám pomáha rovnaká istota, ako tá Dávidova: kto sa drží pravdy, je na Božej strane. I keď teraz táto strana ťahá za kratší koniec, Boh sa predsa zahanbiť nenechá. Nie je jednoduché uveriť tomuto Božiemu prísľubu. Nezabúdajme na to, že Pán bude naším požehnaním. On, ktorý si každého z nás vyvolil za kráľa. Kráľovský ľud, ktorý dnes trpí bezprávie, bude zajtra plne požehnaný. I keď dnes ide o holý život, zajtra sa na nás môže a má zjaviť Božia dobrota.
Tento žalm je dobrou pomôckou osobnej modlitby: aby sme mohli pokojne zvysoka – z nadhľadu – vidieť dnešné problémy. V starostiach a strachu hľadieť na prísľub Pánovho požehnania. Azda aj preto ho naša liturgia používa v 6. hodinke (poludňajšom čase), keď už vidno diela našich rúk, no rovnako tak dolieha aj ťarcha a horúčosť dňa. Poludnie je časom pokušenia. Po dopoludňajšej námahe môže človek ľahko upadnúť do pokušenia nečinnosti či neistoty úspechu. Alebo sa človek stretne s obludou neprávosti, nespravodlivosti a prepadne ho chuť rezignovať. Utrpenie a námahy, ktoré znášame za pravdu, Boh vidí. To je čas pre tento žalm. Žalm nádeje, ktorým nielen Dávid volá o pomoc proti bezpráviu. Veď na Božej strane je ten, kto koná podľa práva. Pán sa nenechal zahanbiť v prípade Dávida, nenechá hanbu ani nad nami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *