Thorovo kladivo – Mjölnir

VAROVANIE (Antónia Rabatínová) Mjölnir je najvýznamnejším nordickým symbolom. Predstavuje magickú zbraň (kladivo), ktorú podľa severskej mytológie vlastnil boh Thor. Kladivo má tvar obráteného písmena T s miernym výčnelkom, ktorý je niekedy zašpicatený do tvaru šípky. Thorovo kladivo symbolizuje česť, úprimnosť, vernosť, spoľahlivosť, silu, múdrosť, ale aj impulzívne správanie a spontánnosť.

Thor bol najmocnejším severským bohom, vládcom hromu, búrky, plodnosti, ochrancom ľudí a bohov pred obrami. Podľa mýtu ukovali magické kladivo pre boha Thora dvaja trpaslíci. Kladivo bolo nerozbitné, nikdy neminulo svoj cieľ a vždy sa vrátilo svojmu majiteľovi do ruky. Mjölnir (v preklade znamená drvič) dokázal zodvihnúť len Thor a jeho syn Magni, ktorý k tomu navyše potreboval magické rukavice a opasok. Thor používal kladivo najčastejšie ako bleskozvod, keďže prenikavé svetlo bleskov ľahko oslepilo nepriateľov, ktorí po údere kladivom ihneď ochrnuli. Thor nepoužíval kladivo len na zabíjanie obrov, ale žehnal s ním k sobášom, oral polia alebo oživoval svoje čarovné capy, ktoré ťahali jeho voz, keď sa hnal počas búrok oblohou.

V severských krajinách sú dodnes nachádzané malé amulety Thorových kladív, ktoré nosili Vikingovia. Počas vojnových výprav sa dostali aj na Britské ostrovy, odkiaľ sa tieto amulety šírili ďalej. Vikingovia verili, že ich magický predmet ochráni pred zlom. Thorovo kladivo je symbolom, ktorý sa často vyskytuje na kameňoch a runových nápisoch, na náhrobkoch, aby zabezpečil pokoj zosnulých. Pohania nosili tento amulet na protest proti kresťanskému zvyku nosiť kríž.

Amulet Thorovo kladivo má chrániť človeka pred zlom a nepriateľmi, má moc odvracať nebezpečenstvo, podporovať silu a energiu v boji s vlastnými slabosťami. Symbolom Thorovho kladiva bola aj svastika. Prívesky v tvare Mjölnir sú aj dnes v obľube novopohanov, prívržencov tvrdej severskej hudby (viking metal), milovníkov severskej kultúry, ale aj nacionalistických aktivistov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *