Krátke správy zo sveta (9)

WELLINGTON/NOVÝ ZÉLAND ■ Novozélandský parlament zrušil 20. marca právo na život nenarodených detí. Doterajšie nariadenie obmedzujúce ukončenie tehotenstva na prípady, pri ktorých bol ohrozený život matky, nahradzuje oprávnenie na vykonanie potratu až do dvadsiateho týždňa tehotenstva. Po uplynutí tohto času môže žena požiadať o prerušenie tehotenstva, ak lekár „usúdi, že potrat je primeraný okolnostiam“. „Zákonná definícia na ukončenie tehotenstva je tak hmlistá, že ho prakticky umožňuje do narodenia,“ povedala Cynthia Piperová, členka komise pre sociálnu spravodlivosť pri hamiltonskej diecéze a hovorkyňa biskupskej konferencie. (TK KBS)

 

VATIKÁN ■ Svätý Otec František slúžil 27. marca na Námestí sv. Petra kajúcu pobožnosť za zastavenie pandémie Covid-19, pri ktorej udelil mimoriadne požehnanie Urbi et orbi spojené s plnomocnými odpustkami. Viac informácií prinesieme v reportáži v nasledujúcom čísle. (redakcia)

 

MELBOURNE/AUSTRÁLIA ■ Najvyšší súd v Austrálii oslobodil 78-ročného kardinála Georga Pella odsúdeného za zneužívanie maloletých. V pondelok 6. apríla bol zrušený rozsudok odvolacieho súdu z augusta minulého roka, ktorý potvrdil rozhodnutie súdu z decembra 2018. Obvinenie zo skutkov, ktoré sa mali stať v deväťdesiatych rokoch v sakristii katedrály v Melbourne, pochádzalo od muža, ktorý bol v tom čase miništrantom a spevákom v zbore. Kardinál George Pell uviedol, že „jedine pravda je základom pre dlhodobé uzdravenie a jedine pravda je základom pre spravodlivosť, pretože spravodlivosť znamená pravdu pre všetkých“. (vaticannews.va)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *