Ale on vravel: „Nie, otec Abrahám. Ak príde k nim niekto z mŕtvych, budú robiť pokánie.“ (Lk 16, 30)

(Mikuláš Jančuš) Prečo sa boháč z dnešného Božieho slova dostal do pekla na miesto múk? Pretože bol bohatý? Je množstvo bohatých, ktorí sú svätými, a veríme, že sú v nebi. Pretože sa mal vo svojom živote dobre a mal dostatok jedla? Potom by boli všetci chudobní a hladní v nebi a my by sme boli odsúdení na peklo. Ocitol sa tam len preto, lebo ignoroval Božie slovo, slová Mojžiša a prorokov. Bol síce veriacim človekom, pretože už z diaľky spoznal Abraháma a nazýva ho svojím otcom. No mal svoju vlastnú predstavu o tom, ako by mala jeho viera a život vyzerať.
Vidno to pri rozhovore s praotcom Abrahámom, keď ho prosí o posolstvo pre svojich bratov od mŕtveho Lazára. Abrahám mu pripomína, kde je ukryté tajomstvo záchrany od večného trápenia. A aký je postoj boháča? „Nie, otec Abrahám, ty sa mýliš, tak to nebude fungovať, až keď niekto vstane z mŕtvych, až vtedy moji bratia uveria.“
Nezmýšľam často podobne? Veď Cirkev je pre mňa zbytočná inštitúcia a Božie slovo zastarané a neaktuálne. Veď to ja sám viem najlepšie, čo treba urobiť, ako myslieť a aké skutky konať. Kto mi čo má hovoriť do môjho života?! A tak sa poslušnosť Božiemu slovu a Cirkvi dnes už jednoducho nenosí.
Boháč z podobenstva si žiadal znamenie zmŕtvychvstania. Toto znamenie sa už udialo. Je realitou. Uverím mu a budem mu poslušný?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *