Z kresťanského sveta

ČESKO/OSTRAVA (Daniel Černý) 21. marca bola gréckokatolícka farnosť v Ostrave a všetky jej rodiny zasvätené Presvätej Bohorodičke a svätému Jozefovi. Miestny duchovný správca otec Lukáš zasvätil farnosť pred ikonou Svätej rodiny v rámci Jubilejného roka svätého Jozefa. Spomenutá gréckokatolícka farnosť je súčasťou Pražského apoštolského exarchátu. Bola založená 1. februára 1993. V súčasnosti ju spravuje rodák zo Slovenska otec Lukáš Bakajsa.

UKRAJINA/MUKAČEVO (TSKE) Jubilejný rok výročí našich gréckokatolíckych susedov v Mukačevskej eparchii na Ukrajine sa v ostatných dňoch doslova zazelenal. Oslavy jubilejných výročí nabrali aj skutočne praktický a ekologický aspekt. Štátny podnik Vinohradovské lesné hospodárstvo v spolupráci s ekologickou komisiou Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie pripravilo v rámci Medzinárodného dňa lesov osobitnú akciu výsadby lesa v oblasti 23, ako aj v časti Veľký les Šalankovského lesníctva Berehovského rajónu.

FILIPÍNY (RV) Pápež František povzbudil katolíkov na Filipínach v ich viere. Na Veľkonočnú nedeľu sa tamojšej cirkvi, ktorá slávi 500 rokov od príchodu kresťanstva do tejto oblasti, prihovoril vo videoposolstve. Pápež František im pripomenul tri dominanty spirituality, ktoré sú v identite miestnej cirkvi kľúčové: úcta k malému Ježiškovi (Santo Niňo), úcta k svätému Krížu v podobe procesií a úcta k Svätému Duchu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *