Go(o)dbook – zamyslenie

 

Otázka:

„Môžem nejako priviesť k Bohu ľudí, na ktorých mi záleží, ak oni o to nemajú záujem?“

Igor Cingeľ, kňaz

Vždy môžem. Minule som sa stretol s veľmi pekným poučením pre rodičov: Ak nemôžeš hovoriť so svojimi deťmi o Bohu (lebo nemajú záujem…), hovor so svojím Bohom o svojich deťoch. Takže tak by som postupoval aj v prípade ľudí, ktorí o Boha nateraz nemajú záujem. Hovorím nateraz, lebo mám nádej, že Bohu nič nie je nemožné. Aby si v tom mal úplnú slobodu, môžeš týchto ľudí prinášať pred Pána v modlitbe, pôste, almužne a vždy na konci dodať nádhernú prosbu, ktorú sa modlíme na tretej hodinke: Pane, zachráň svojho služobníka spôsobom, ktorý ty poznáš. Boh chce, aby všetci ľudia boli spasení a poznali pravdu (1 Tim 2, 4). On, ktorý je bohatý na milosrdenstvo, pozná aj pravý čas, aj  správny spôsob. Vieš, koľko rokov sv. Monika hovorila s Bohom o svojom synovi? A na záver, ži tak, aby sa ťa iní začali pýtať a zaujímať sa o tvojho Boha. (Lk 1, 37)

 

Benjamína Ondovčáková SNPM, rehoľníčka

Som si istá, že tvrdošijné presviedčanie iných o „svojej“ pravde je stratou času a síl a väčšinou spôsobuje pravý opak. Ale život ma naučil, že najúčinnejší je vlastný príklad. Ak žijem to, o čom som presvedčená, skôr či neskôr si to okolie všimne. Ježiš hovorí: „Vy ste svetlo sveta.“ Stalo sa mi, že za mnou prišiel človek, ktorý vytrvalo odolával Božej láske a pripomenul mi naše stretnutie spred niekoľkých rokov. Začal sa modliť Ježišovu modlitbu… Prekvapilo ma to. Boh má svoj čas. A najatraktívnejšie sa v dnešnej dobe „ľudia privádzajú k Bohu“ radostným srdcom. A skutočná radosť pramení z prebývania s ním. (Mt 5, 14)

 

Jozef Porhinčák, laik

Otázkou nie je, či môžem privádzať ľudí k Bohu, ale akým spôsobom ich privádzať k Bohu. Spomínam si na čas môjho randenia… Zaľúbený až po uši by som svojej láske zniesol aj modré z neba… A keď mám niekoho rád, tak chcem pre neho len to najlepšie. Stále viac objavujem, že tým najlepším pre každého z nás je vzťah s Bohom. Akým spôsobom teda sprostredkovať tento hrejivý pocit plný dôvery, lásky a prijatia? Príkladom? Postojom? Svojím životom? Keď vidíme krásu vzťahu dvoch zaľúbených, tak po takom vzťahu túžime aj my. Prajem nám všetkým, aby náš vzťah s Bohom bolo vidno, a tak vzbudíme túžbu a záujem o Boha u druhých. (Ž 139, 23)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *