Krátke správy zo sveta 07/08

  • Žiadne rozhrešenie či sväté prijímanie pre tých, ktorí neľutujú hriech korupcie alebo sa podieľajú na ilegálnom obchode. Týmito slovami zhodnotil 25. februára v ukrajinskom týždenníku Focus kyjevskohaličský vyšší arcibiskup Sviatoslav Ševčuk alarmujúcu situáciu v krajine. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že na Ukrajine aj samotná vláda premiéra Arsenija Jaceňuka musela čeliť vážnym obvineniam z rodinkárstva a korupcie. (ugcc.ua)
  • Jezuita Hans Zollner z Pápežskej komisie pre ochranu mladistvých v rozhovore z 1. marca pre Vatikánsky rozhlas odporučil pozrieť si oscarový film Spotlight, ako pomôcku v ochrane maloletých. Podľa jeho slov „film pozýva zamyslieť sa nad hlavným posolstvom, a to, že Katolícka cirkev môže a musí byť transparentná, spravodlivá a angažovaná v boji proti zneužívaniu a v tom, aby sa to viac neopakovalo“. Film je spracovaný podľa skutočnej udalosti. Protagonistami sú investigatívni novinári amerického denníka Boston Globe, ktorí počnúc rokom 2002 postupne odhalili prípady zneužívania mladistvých v prostredí Katolíckej cirkvi. (RV)
  • Pútnici prichádzajúci do Ríma vo Svätom roku milosrdenstva už majú k dispozícii aj digitálneho sprievodcu. Oficiálnu mobilnú aplikáciu s názvom Iubitinera spustilo 1. marca pútnické ústredie Rímskej diecézy (Opera Romana Pellegrinaggi) v spolupráci s mestom Rím.  Aplikácia Iubitinera sprevádza pútnika pozdĺž štyroch jubilejných pútnických trás, ktoré križujú historické centrum Ríma. Ukazuje cestu jednotlivých trás a v blízkosti jednotlivých etáp pútnika upozorňuje automatickým oznámením. Aplikáciu v talianskom a anglickom jazyku si možno stiahnuť zdarma z webu: www. operaromanapellegrinaggi.org.
  • Kongregácia pre kauzy svätých zverejnila 4. marca dekréty potvrdzujúce zázraky na príhovor dvoch blahoslavených. Svätorečení by mali byť čoskoro španielsky biskup bl. Emanuel González García (1877 – 1940), ktorý bol okrem iného zakladateľom Eucharistického bratstva, a bosá karmelitánka bl. Alžbeta od Trojice (1880 – 1906), francúzska mystička a duchovná spisovateľka.
  • Po trinástich rokoch intenzívnej práce vyšiel Katechizmus Katolíckej cirkvi v jazyku urdu. Preklad potvrdený Svätou stolicou bol publikovaný v Pakistane. Autormi prekladu sú P. Robert McCulloch z Kongregácie sv. Kolumbána a laický sekretár komisie Pakistanskej biskupskej konferencie pre katechizáciu Emanuel Neno. (news.va)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *