Slivková nutela
Jeseň sa nezadržateľne blíži, ovocie už dozrelo a je čas oberačiek. Ak sa vám v záhrade urodilo dostatok sliviek a chcete vyskúšať aj iné recepty ako lekvár, ponúkame vám recept na zdravú domácu slivkovú nutelu.
Suroviny: 2 kg sliviek, 0,5 kg kryštálového cukru, škorica, 100 g kakao, 100 g čokolády na varenie, pohár lieskových orieškov (250 ml)
Postup: Slivky umyjeme, rozpolíme, zasypeme kryštálovým cukrom a necháme postáť cez noc do druhého dňa. Na druhý deň slivky vložíme do hrnca a na stálom ohni za občasného miešania varíme rovnako, akoby sme vyrábali slivkový lekvár. Zatiaľ vezmeme lieskové orechy, ak sú v škrupine, očistíme ich, dáme na papier na pečenie a pri 190 °C pečieme v rúre 10 minút. Sledujeme, aby nezhoreli. Orechy vyberieme, necháme vychladnúť, šupu olúpeme. Popražené lieskovce, ktoré hneď nepojeme, rozomelieme úplne na drobno a rozmixujeme. Potom do zmesi pridáme kakao, čokoládu na varenie, trocha škorice a nasekané oriešky. Ešte chvíľu povaríme. Za horúca plníme do pohárov, ktoré prevrátime na 5 minút hore dnom.
Dobrú chuť praje pani Irena Píšová z Banskej Štiavnice.