PÚPAVA LEKÁRSKA

BOŽIA LEKÁREŇ (Ján Maras) Rastlina, ktoré sa považuje za burinu, predstavuje pre trpiace ľudstvo cennú liečivú bylinu. Žltý koberec jej kvetov nás každý rok vždy znova nadchýna. Vlhké miesta nie sú pre túto bylinu vhodné. Vyznačuje sa dvoma poprednými vlastnosťami. Pomáha pri bolestiach žlčníka a chorobách pečene. Listy zbierame včasne v jeseni a môžeme ich podávať k šalátom alebo pijeme ako čaj z celej rastliny. Púpava pomáha aj pri svrbení kože, lišajoch či vyrážkach na tvári. Vylepšuje žalúdočné šťavy a čistí žalúdok od všetkých usadenín. Čerstvé listy púpavy pri konzumácii rozpúšťajú žlčové kamene. Pre svoje čistiace účinky pomáha aj pri dne a reumatizme. Ak máme chuť na sladké, môžeme si v jari nazbierať žlté púpavové kvety a vyrobiť sirup do vody.

Šalát: Zeleninu rôzneho druhu očistíme, umyjeme a primiešame päť až desať listov púpavy.

Sirup: Štyri plné hrste kvetov dáme do litra studenej vody, pomaly zohrievame na bod varu, potom scedíme a snažíme sa z kvetov vytlačiť všetku šťavu. Scedenú tekutinu dáme znova na sporák a na najmenšom plameni varíme. Potom pridáme kilogram cukru a polovicu na plátky nakrájaného citrónu. Varíme, kým nestuhne, a plníme do fliaš.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *