Ako zvládnuť Covid-19?

Adriana Capáková

Súčasná pandémia zvýraznila fenomén „lekára“ na internete. Objavujú sa rôzne zaručené prostriedky, ako predísť ochoreniu či ako ho poraziť. Ich zoznam by bol dlhý. Mnohé z nich majú v sebe kúsok pravdy, iné nepomôžu ani nepoškodia. Ale pri niektorých „radách“ môže dôjsť aj k poškodeniu zdravia či ohrozeniu života človeka.

 

Všeobecne sa pri prevencii odporúča posilniť imunitný systém. Ide o zložitý mechanizmus, kde telo bojuje s infekciou na viacerých úrovniach. Na jeho podporu je potrebné dostatočné množstvo vitamínov C a D3. V prípade vitamínu C je to dávka 1 000 mg dvakrát denne a D3 2 000 IU denne. Okrem týchto vitamínov telo potrebuje aj zinok (50 mg denne), ktorý v malom množstve nájdeme aj v červenom mäse, hydine či hovädzej pečeni a obsahujú ho napríklad aj ustrice, ale v tomto prípade je vhodnejšie si ho zakúpiť v lekárni. K nim je dobré pridať liečivá ako Melatonín (6 mg večer pred spaním), keďže spôsobuje ospalosť, či Quercetin (250 mg denne), ktorý sa nachádza aj v červenom hrozne.

 

V prípade, že už máte Covid-19 a liečite sa doma, treba tieto dávky zdvojnásobiť. Zároveň sa treba chrániť pred vytvorením zrazenín v krvi. Preto je vhodné pridať do liečby aspirín alebo rôzne protizrážajúce doplnky výživy, napríklad bylinku komonica (Melilotus officin). Na podporu slizničnej imunity je vhodné kolostrum, obsahuje mnohé rastové faktory (bežne sa neodporúča onkologickým pacientom, ale v prípade covidu je výnimka). Bunkovú imunitu podporíte napríklad betaglukánom. Antivírusové účinky majú aj mnohé potraviny – cesnak, aloe, echinacea, kurkuma či škorica.

 

Bohatým zdrojom vitamínov sú tiež mnohé rastliny či potraviny. Vitamín C, ktorý je dôležitým antioxidantom a potrebujeme na správny priebeh metabolizmu bielkovín a syntézu neurotransmiterov, nájdeme hlavne v citrusoch, červenej paprike, kivi, brokolici, ružičkovom keli, ananásovom melóne (cantaloupe) či v kyslej kapuste.

 

Vitamín D3 zasa pomáha proti akútnym ochoreniam dýchacích ciest, medzi ktoré patrí napríklad chrípka. Jeho dostatok je dôležitým predpokladom správneho fungovania imunitného systému, v slizniciach dýchacích ciest aktivuje produkciu látok so schopnosťou ničiť baktérie a vírusy (vrátane Covid-19). Zároveň pomáha regulovať zápalovú reakciu organizmu, znižuje hladinu prozápalových faktorov a môže prispievať k ľahšiemu priebehu tohto ochorenia. Vytvára sa hlavne pod priamym vplyvom UV žiarenia slnka v pokožke, pre optimálnu hladinu vitamínu sa stačí vystaviť od apríla do septembra  priamemu slnečnému žiareniu pätnásť až tridsať minút denne medzi 10. a 15. hodinou. Pre ostatnú časť roka sú na jeho doplnenie vhodné výživové doplnky, ktoré treba konzumovať podľa návodu.

 

Aktuálne na Slovensku pôsobia omnoho agresívnejšie kmene Covidu-19. Dodaním týchto doplnkov prispievame k posilneniu imunity a ochrane zdravia. Netreba však zabúdať, že k správnej prevencii nepochybne patrí nielen zdravý životný štýl, ale aj pokojné a láskavé spolunažívanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *