Ríbezľový koláčik (Irena Pišová; foto: archív autorky)
Začína sa leto, horúčavy a každý z nás si určite rád dopraje niečo chutné a osviežujúce. Ponúkame recept na rýchly a osviežujúci ríbezľový koláč, ktorý isto neostane dlho na stole.
Cesto: 6 žĺtkov, 180 g práškového cukru, 280 g masla (margarínu), 350 g polohrubej múky, asi 3 dl mlieka, 1 prášok do pečiva, vanilkový cukor
Krém: 8 bielkov zmiešaných s 300 gramami cukru a jedným vanilkovým cukrom
Postup: Žĺtky s práškovým cukrom a maslom vymiešame na hustý krém, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a podľa potreby dolejeme mlieko. Cesto vylejeme na vymastený plech a predpečieme na 200 °C asi 20 minút. Predpečené cesto potrieme ríbezľovým lekvárom a posypeme ríbezľami. Ak nie sú ríbezle, dá sa použiť aj iné sezónne ovocie. Potom vyšľaháme sneh a natrieme ho na cesto s ríbezľami. Teplotu rúry zmiernime na 150 °C a dopečieme, prípadne po chvíli teplotu znížime až na 100 °C.