Krátke správy zo sveta (15)

OHIO/USA ■ Gréckokatolíci z Eparchie Parma budú mať možnosť uctiť si kópiu slziacej ikony Presvätej Bohorodičky z Klokočova. Tá bude putovať po farnostiach protopresbyterátu Ohio od 20. júna do 23. augusta pri príležitosti 350. výročia zázračného slzenia ikony. Vernú kópiu zázračnej ikony daroval vladyka Milan Chautur CSsR, košický eparchiálny biskup, v roku 2018 vladykovi Milanovi Lachovi SJ, parmskému eparchovi, počas púte gréckokatolíckych veriacich z USA po strednej Európe. (TSKE)

 

ANCHORAGE/USA ■ Do gréckokatolíckeho Chrámu sv. Mikuláša v Anchorage na Aljaške 21. júna počas svätej liturgie vrazilo v plnej rýchlosti auto a poškodilo severovýchodný roh budovy. Pri nešťastí nebol nikto z prítomných zranený. Traja farníci sa snažili dostihnúť pasažierov auta, ktorí sa po zrážke dali na útek, pričom sa im podarilo jedného dostihnúť. Pravdepodobne išlo o jazdu pod vplyvom omamných látok. Po tom, čo požiarnici prezreli budovu a uznali ju za stabilnú, miestny kňaz Joseph Wargacki mohol s veriacimi pokračovať v slávení svätej liturgie. (D. Černý)

 

BLAJ/RUMUNSKO ■ V Katedrále Najsvätejšej Trojice boli 21. júna vysvätení dvaja noví gréckokatolícki biskupi: Cristian Dumitru Crišan, vymenovaný za pomocného biskupa pre Fagaraš a Albu Juliu, a Călin Ioan Bot, nový pomocný biskup pre eparchiu Lugoj. Slávnosti predsedal kardinál Lucian Murešan, väčší arcibiskup a hlava Rumunskej gréckokatolíckej cirkvi. Spolusvätiteľmi boli vladyka Alexandru Mesian, biskup eparchie Lugoj, a pomocný biskup archieparchie Fagaraš a Alba Julia, vladyka Claudiu – Lucian Pop. (D. Černý)

 

BRUSEL/BELGICKO ■ Európska komisia obnovila začiatkom júla mandát osobitného vyslanca pre slobodu náboženského vyznania alebo viery mimo Európskej únie. Post osobitného vyslanca na podporu náboženstva alebo viery mimo EÚ vytvoril v roku 2016 bývalý predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v reakcii na genocídu náboženských menšín v Iraku a Sýrii skupinou ISIS. Prvým osobitným vyslancom bol Ján Figeľ. Jeho mandát sa však skončil v novembri 2019 a nová komisia pod vedením Ursuly Gertrud von der Leyenovej chcela tento mandát úplne zrušiť. (M. Kuzárová)

 

ISTANBUL/TURECKO ■ Najvyšší turecký súd vydal 10. júla rozhodnutie, že ruší štatút Hagie Sofie ako múzea, ktorým bola od roku 1934. Turecký prezident Recep Tyyip Erdogan podpísal dekrét, ktorým sa Hagia Sofia, postavená nad zálivom Zlatý roh, dostáva do právomoci náboženského fondu a bude zmenená na mešitu. Ekumenický patriarcha Bartolomej už pred vynesením rozsudku súdu varoval, že toto rozhodnutie zarmúti milióny kresťanov po celom svete. Turecko ubezpečuje, že mešita ostane otvorená aj pre príslušníkov iných náboženstiev. (D. Černý)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *