Krátke správy zo sveta (5)

SVET ■ Katolícke charity z ôsmich krajín Blízkeho východu a Európy, medzi ktorými figuruje aj Slovensko, zverejnili začiatkom februára správu o svetovej situácii v súvislosti so zotročovaním detí. Až trinásť miliónov detí je vo svete obeťami obchodovania s ľuďmi, uvádza oficiálne údaje OSN správa vypracovaná charitami z Albánska, Bosny a Hercegoviny, Francúzska, Jordánska, Libanonu, Kosova, Slovenska a Ukrajiny. V roku 2016 bolo za obete obchodovania s ľuďmi oficiálne uznaných len 24-tisíc osôb vrátane dospelých a detí. Príčinou tohto rozdielu je aj „nedostatočná formácia osôb zodpovedných za nadviazanie kontaktu s obeťami a absencia osobitného mechanizmu na identifikovanie a nasmerovanie detí, ktoré sú obeťami tohto fenoménu“, uvádza dokument. (vaticannews.va)

 

VATIKÁN ■ V sobotu 8. februára prijal Svätý Otec František na audiencii prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Ako uvádza komuniké Svätej stolice, rozhovory sa venovali najmä humanitárnej situácii v krajine a mierovému úsiliu v kontexte konfliktu ťahajúceho sa od roku 2014, ktorým Ukrajina ešte stále trpí. Svorne vyjadrili želanie, aby všetky zúčastnené strany prejavili maximálnu vnímavosť na potreby obyvateľstva, ktoré je prvou obeťou násilia, ako aj úsilie a dôslednosť v dialógu. (TK KBS)

 

VATIKÁN ■ V liste z 11. februára adresovanom Mons. Josephovi Marinovi, prezidentovi Pápežskej cirkevnej akadémie, ktorá slúži na prípravu diplomatického personálu Svätej stolice, Svätý Otec František žiada, aby od akademického roka 2020 – 2021 kandidáti absolvovali ročnú misionársku činnosť v niektorej diecéze vo svete. Požiadavka nadobudnutia misionárskej skúsenosti, avizovaná Svätým Otcom v záverečnom príhovore na Synode o Amazónii, sa dostala do konkrétnej podoby. (TK KBS)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *