Svätý Otec František

SLOVO MLADÝM Krakov 28. júl 2016
Poznajúc vášeň, ktorú vkladáte do misie, sa odvažujem zopakovať: milosrdenstvo má vždy mladú tvár. Lebo milosrdné srdce má odvahu zanechať pohodlie, milosrdné srdce vie ísť v ústrety iným, dokáže objať všetkých. Milosrdné srdce vie byť útočiskom pre toho, kto nikdy nemal domov alebo ho stratil, vie vytvoriť atmosféru domova a rodiny pre toho, kto musel emigrovať, je schopné nehy a spolucítenia. Milosrdné srdce sa vie podeliť o chlieb s tým, kto hladuje, milosrdné srdce sa otvára, aby prijalo utečenca a migranta. Vysloviť milosrdenstvo spolu s vami znamená vysloviť šancu, vysloviť zajtrajšok, záväzok, dôveru, otvorenosť, pohostinnosť, spolucítenie, sny. Ste schopní snívať? Keď je srdce otvorené, je schopné snívať. Je tam miesto pre milosrdenstvo, pre pohladenie tých, ktorí trpia. Je tam miesto stáť vedľa tých, ktorí nemajú pokoj v srdci, a pre tých, ktorým chýbajú potrebné veci na život alebo im chýba tá najkrajšia vec – viera. Milosrdenstvo – povedzme spolu toto slovo, aby to svet počul!

Igor Cingeľ, farár a protopresbyter v Trenčíne
Predpokladám, že na akúkoľvek misiu, poslanie či službu musí byť človek pripravený. Niekedy sa mi však zdá, že sa tak dlho pripravujeme, až nevykročíme. Stopercentná príprava neexistuje. Vždy ťa prekvapí niečo, s čím si nerátal. Boh však nehľadá perfekcionizmus ani ideálne podmienky. Boh hľadá v tebe a vo mne pokorné a túžiace srdce. A nakoniec, misia nie je o nás. Je o ňom. Čakať na stav, keď budeš na niečo pripravený na sto percent, spôsobí, že nikdy nevykročíš. Ver teda tomu, kto ti misiu dáva. A choď!

Patrik Maľarčík, duchovný správca Centra pre mládež v Juskovej Voli
Je krásne vidieť snívajúcich mladých ľudí odhodlane kráčať za svojím cieľom. Milosrdenstvo má mladú tvár, lebo ani ono sa nezastaví pred žiadnou prekážkou na ceste za snom. O čom sníva Boh? Iste o tom, aby bol človek s ním, aby v jeho srdci našiel svoje miesto hladný, odmietnutý, spútaný… i požehnaný človek. Vstúpme do jeho srdca, kde zažijeme naplnenie najväčšieho sna – rajskú blaženosť. Buďme mladou tvárou milosrdenstva, milujme ako on, aby každý mohol zažiť kúsok raja. Snívajme jeho sen.

Milan Kmec, predseda rady pre mládež Košickej eparchie
Možno už ani nedúfame, že by tento svet mohol byť milosrdný – ohľaduplnejší, menej krutý. No pokiaľ budú žiť srdcia, ktoré zakúšajú Božiu blízkosť, jeho štedrosť, prijatie, objatie či odpustenie, je tu vždy nádej, že tu budú ľudia, ktorí milosrdenstvom budú premieňať svet. Preto vyslovme: „Milosrdenstvo.“ Najprv ako prosbu k Bohu pre nás samých, a potom ako požiadavku do sveta na milosrdný zajtrajšok. Koľko snov sa už naplnilo, prečo by sa nemohol naplniť aj sen o milosrdnom svete?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *