Leto v práci

SVEDECTVO (Marta Fudalyová) S kolegyňami sme sa počas leta rozhodli spojiť naše deti s deťmi v našom zariadení domova na polceste Anima vo Varhaňovciach. V duchu hesla M. Montessoriovej: „Ukáž mi, ako sa to robiť má“ sme chceli klientom ukázať, že práca môže byť zábavou. Že starať sa o zvieratá môže byť obohatením, že práca s kosou môže byť posilnením. Že človek, ak len trocha chce, si okolo seba môže vytvoriť kúsoček krásna – príjemné prostredie, užitočné pre nás, ale aj pre všetko živé okolo nás. Chceli sme našich klientov voviesť do myslenia „zdravo“ fungujúcich ľudí, nehľadajúcich dôvody, prečo to neurobiť, ale práve naopak, ako to urobiť, aby som sa z toho tešil.
DSCN1863Farmársky tábor bol pre nás obohatením, vnímajúc ochotu detí pracovať aj to, že práca môže byť zábavou a že po práci sa môžeme zabávať – okrem futbalu aj návštevou poľnohospodárskeho družstva či lezeckej steny, maľovaním na prírodné plátno, vyšívaním, ale aj „ovládaním“ šijacieho stroja. O čo krajšie bolo, keď sa k aktivitám v rámci projektu Prírodný ateliér pripojili aj dospelí.
Bolo nádherné pozorovať mamičku s tromi dievčatami, ako sa hrajú s farbami, mama pracuje s nimi, rozpráva sa s nimi, ukazuje im, ako sa drží štetec – koľko musela mať sama v sebe vnútorného sebazapierania, aby nevyhrešila dieťa – prebleskne mi hlavou. A keď maľovanie dievčatá omrzelo, bežali pozorovať zvieratá, hlavne ovečky ich fascinovali. Mamka zatiaľ zrelaxovala pri pokojnom tvorení. Obrázky detí nádherne dotvorila kontúrou a urobila niekoľko motívov našich animáckych postavičiek držiacich sa za ruku. Možnosť odniesť si domov vlastnoručne vyrobený špaldový vankúš bolo pre ne príjemným prekvapením – o to viac, keď sa dozvedeli, že vankúš je aj liečivý.
A čo deti z domova na polceste? Počas prázdnin sa starali o ovce, učili sa zodpovednosti a starostlivosti o ne. Máme aj deväť sliepok, každý deň chodíme kŕmiť, zbierať vajíčka. Počítame, koľko vajíčok nám dnes sliepky zniesli. Raz za týždeň pečieme spolu koláč. Deti milujú varenie. Nielenže sa učia variť, ale hlavne ovládať či zjemňovať svoje pohyby. Napríklad také miešanie varechou je krúživý pohyb. Ak je dieťa nervózne, nedarí sa mu miešať do kruhu, dobrým prístupom sa upokojí a miešanie sa po chvíli vydarí. Veľa času sme trávili aj v záhrade – cibuľu, mrkvu, kapustu i tekvice – všetko máme vlastné a cez všetko vedieme deti k poznávaniu a tvoreniu si „svojho“. Veď posúďte, či neznie krásne veta nášho Samka z konca leta: „Teta, už si ma naučila variť, sadiť, starať sa o zvieratá, robiť s pílkou na drevo, kosiť… už iba aby som vedel sám prečítať, ako sa varí.“
Dieťa je nádherný dar, ktorý veľmi chce. Je na nás dospelých, či sa zriekneme svojho pohodlia a darujeme ho deťom. My v Anime sa o to snažíme.
V sociálnej integrácii nám veľmi pomáha nadácia Granvia a k letnému obohateniu aktivít prispela Karpatská nadácia a Lear Corporation Seating Slovakia, s. r. o.
anima@animano.sk
(dokončenie z predchádzajúceho čísla)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *