Božia lekáreň

PROFAMÍLIA
Kapusta (brassica oleracea) patrí medzi najzdravšie potraviny. Prvá zmienka o nej na území Európy je z roku 500 pred n. l., keď ju k nám priviezli Kelti. Existuje viac ako 400 odrôd od bielej cez zelenú až po purpurovú. Obsahuje veľa vitamínu C, E a B 12, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť. Biela kapusta obsahuje aj veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre organizmus vystavovaný stresu. Šťava zo surovej kapusty zmierňuje pálenie záhy a pomáha liečiť žalúdočné vredy, z kyslej kapusty zas zlepšuje trávenie. Chráni aj pred ochoreniami srdca a sivým zákalom, upravuje činnosť štítnej žľazy a pomáha aj proti demencii. Patrí medzi nízkoenergetické potraviny.
Domáci kozmetický prípravok
Rozmeľte 70 g kapusty na mlynčeku na mäso, pridajte jeden žĺtok, 5 kvapiek vitamínu E a 2 lyžice otrúb. Všetky prísady zamiešajte a naneste na čistú pleť. Nechajte pôsobiť 20 min. a umyte teplou vodou. Potom tvár striedavo opláchnite teplou a studenou vodou a natrite ricínovým olejom. Maska je účinná pri kožných alergiách, ekzémoch a odstraňovaní vrások.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *