Leto v práci

SVEDECTVO (Marta Fudalyová) Byť rodičom nie je ľahké. Byť dobrým rodičom je ešte ťažšie. Kedy sa rodič dozvie, že je dobrým rodičom? A vôbec, kde získam istotu, že ním som?
Pre mňa, mamu piatich detí, je to denno-denný boj strachu, trápenia, lásky aj radosti, možno viac skrytej ako prejavovanej. Ale chcem sa s vami podeliť o jednu krásnu skúsenosť z tohto leta.
Môj 11-ročný syn v septembri v slohovej úvahe o letných prázdninách napísal:
„Toto leto som okrem skautského tábora bol aj na farmárskom tábore. Keď som sa dozvedel, že tam mám ísť, veru, poviem vám, vôbec sa mi nechcelo. Ale čo som mal robiť, keď vám to mama nariadi?!
Keby ste vedeli, čo všetko sme tam museli robiť! Museli sme ručne kosiť, hrabať, fúrikovať, kŕmiť zvieratá a podobné veci. V prvý deň sme mali zoznamovačky a rozdeľovali sme sa do skupín. Boli tri. Prvá skupina mala za úlohu starať sa o zvieratá, nakosiť trávu pre ovce na zimu. Druhá mala na starosť pomoc v kuchyni, aby sme všetci nezomreli od hladu. A tretia skupina mala dobyť ostrov uprostred veľkého rybníka.
Okrem práce bolo aj dosť času na iné veci. Ja som sa hneď v prvý deň ,okúpal‘ v rybníku. Chcel som chytať rybičky, asi tak desať- až dvanásťcentimetrové, holými rukami, šmykla sa mi noha a skončil som celý vo vode medzi rybkami.
V iný deň sme zas išli skoro ráno kŕmiť sliepky a ovce a v jednej z voliér bolo uväznené malé sokolíča. Asi dve hodiny sme ho pozorovali a snažili sa ho nakŕmiť. Podarilo sa nám z kuchyne zobrať nejaké mäso a dať ho na paličku. Ale vždy, keď sme sokolíkovi mäso podali, šmyklo sa nám z paličky a zjedli ho sliepky.
Hovorí sa, že keď sa vám niekam nechce ísť, tak je tam nakoniec dobre. A ja to môžem len potvrdiť.“
Môj syn si mohol vybrať, o čom napíše úvahu. Vybral si zážitok z tábora, kde som bola vedúcou tábora ja, jeho mama. Nemusel, no napriek tomu sa chcel podeliť o svoj zážitok so svojimi spolužiakmi. Na tábor musel ísť, lebo ako mnoho rodičov, ktorí pracujú aj cez prázdniny, nemal na výber. Ale to, čo napíše, bol jeho výber. Veľmi ma potešil svojím rozhodnutím napísať zážitok z pobytu, na ktorý nechcel ísť. On nechcel ísť so mnou do práce, ale v mojej práci mu, ako aj všetkým deťom v tábore bolo dobre. Tak verím, že to bolo rodičovsky správne rozhodnutie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *