Ja som sa na to narodil a na to som prišiel na svet, aby som vydal svedectvo pravde. Každý, kto je z pravdy, počúva môj hlas. (Jn 18, 37)

(Peter Komanický) Z Jánovho evanjelia je jasné, že Pilát nechcel využiť právo, ktoré mal: odsúdiť Ježiša na smrť. Preto ho bránil. Uznal, že je nevinný. Podľahol však vydieraniu židovských náboženských predstaviteľov, ktorí volali: „Ak ho prepustíš, nie si priateľom cisára. Každý, kto sa vydáva za kráľa, stavia sa proti cisárovi. … Nemáme kráľa, iba cisára!“ Náboženskí predstavitelia tým zhodili z kráľovského trónu Boha, ktorý jediný mal právo byť ich kráľom, ako o tom jasne hovorí Starý zákon, a na jeho miesto sami postavili cisára Ríma. Keby sme zobrali vážne ich slová, ktoré povedali pred Pilátom, potom týmto úkonom začali v Jeruzalemskom chráme v skutočnosti ctiť cisára. Možno aj preto bol zborený. Takto sa teda tí, ktorí odsúdili Ježiša za rúhanie, sami nepochybne rúhali proti Bohu.
Potvrdili sa Ježišove slová, že „sa praví ctitelia budú klaňať Bohu v Duchu a pravde“. Ak človek vylúči zo svojho správania pravdu a nekoná podľa Ducha pravdy, obvinil a odsúdil tým sám seba z bohorúhačstva. Už je len otázkou času, kedy ho takéto správanie privedie k chaosu a záhube.
Ježišu, Kráľu pravdy a Pravda sama, pretvor naše srdcia tak, aby sme milovali pravdu, počúvali tvoj hlas, a tak boli tvojimi pravými ctiteľmi a nasledovníkmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *