Recept ■ Jeseň, to sú nie len farby, ale aj rozmanité chute a vône. Sú to aj dlhé večery s rodinou, prechádzky v lese, víkendová pohoda, spoločenské hry a chutné, voňavé recepty. Jablká, hrušky, škorica, vôňa pečených gaštanov, tekvica, šípkový čaj, huby. Toto všetko v nás evokuje jeseň. Nechajte sa inšpirovať jesenným receptom na pestrý jesenný hrniec.
Jesenný hrniec
Suroviny: 1/2 kg bravčového stehna, 1 menšia hlávka kapusty, 2 cibule, 3 mrkvy, 2 petržleny,1 malý zeler, 2 jablká, 1 malý pór, 2 väčšie paradajkové pretlaky, olej, soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie, 1 PL cukru, 3 strúčiky cesnaku, kyslá smotana
Postup: Na oleji usmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso a opečieme. Potom mäso podlejeme vývarom alebo použijeme dve kocky bujónu, osolíme a okoreníme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme nakrájanú kapustu, na rezančeky pokrájanú mrkvu, petržlen, zeler a jablká. Nakoniec pridáme pór, paradajkový pretlak, cukor a prelisovaný cesnak. Polievku môžeme prizdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou a kopčekom kyslej pochúťkovej smotany. (Irena Píšová; foto: archív autorky)