Eparchiálna slávnosť v Bratislave

BRATISLAVA ■ V Katedrále Povýšenia vznešeného a životodarného Kríža sa 28. júna konala odpustová slávnosť ku cti svätých apoštolov Petra a Pavla, patrónov Bratislavskej eparchie. Nedeľným svätým liturgiám predsedal bratislavský eparcha vladyka Peter Rusnák. Spev viedli katedrálne zbory Kyrillomethodeon a Chryzostomos.

 

Vo svojej homílii vladyka poukázal na sv. Petra a Pavla, ktorí nesú prívlastok najvyšší apoštoli a stĺpy Cirkvi, ale nie pre svoju bezchybnosť, no pre svoju lásku k Ježišovi Kristovi. Zároveň upozornil, že hoci je Cirkev tvorená slabými ľuďmi, Boží prísľub, že brány pekelné ju nepremôžu, platí až do konca vekov.

 

V závere liturgie zablahoželal vladykovi Petrovi k blížiacim sa meninám miestny farár otec Rastislav Čižik. Slávnosť sa skončila spoločným agapé na dvore eparchiálneho úradu.

 

Sv. Peter a Pavol sú patrónmi Bratislavskej eparchie a ich symboly (kľúče a meč) sú znázornené aj v eparchiálnom erbe. Katedrálu zdobí aj ich ikona, do ktorej sú osadené relikvie týchto veľkých apoštolov. Ide o relikviu z Petrovho kríža a zo stĺpu, pri ktorom bol sťatý sv. Pavol. (-sg)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *