Krátke správy zo sveta (11)

UKRAJINA ■ Situácia pandémie a uzavretia hraníc poukázala koncom apríla na nezákonný obchod s náhradným materstvom. Ukrajinská sprostredkovateľská agentúra umiestnila na internet video, ktoré ukazuje postieľky so 46 novorodencami, ktorí boli objednaní na vynosenie. Takéto služby ukrajinskej kliniky BioTexCom, ktoré sú v mnohých krajinách zakázané, využívajú klienti z celej Európy. Talianska tlač, ktorá kauzu uverejnila, uvádza, že teraz je na Ukrajine aspoň päťsto detí narodených náhradným matkám, s ktorými miestne kliniky nevedia čo ďalej. Uverejnené video tiež pridáva apel na klientov, aby sa obrátili na vlády svojich krajín so žiadosťou o zvláštne povolenie na výjazd na Ukrajinu, aby si mohli „zobrať objednaný tovar“, za ktorý zaplatili. Talianska sieť organizácií bojujúcich proti prenajímaniu maternice pripomína, že ide o obchod so ženským telom, pričom sa tovarom stáva dieťa, ktorého cena sa napr. v Spojených štátoch amerických pohybuje medzi 130- až 160-tisíc dolárov. Zároveň dodávajú, že v Taliansku sa tento trestný čin začína tolerovať a o jeho legalizáciu sa usiluje hlavne homosexuálna loby, ktorá súčasne využíva služby hlavne amerických kliník. (RV CZ)

 

VATIKÁN – BUDAPEŠŤ/MAĎARSKO ■ Svätý Otec František 23. apríla oznámil odloženie 52. medzinárodného eucharistického kongresu, ktorý sa mal tohto roka konať v Budapešti. Štátny sekretariát schválil 12. mája návrh maďarského primasa Petra Erdőho zorganizovať podujatie 5. – 12. septembra 2021. (migorkat.hu)

 

KYJEV/UKRAJINA ■ Sviatoslav Ševčuk, vyšší arcibiskup Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, oslávil 5. mája životné jubileum 50 rokov. Ku gratulantom sa pridal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, ktorý vo svojom pozdrave vyjadril svoju úctu hlave Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Jubilantovi osobne zablahoželal aj ukrajinský premiér Denis Šmygal, ktorý odovzdal aj gratulačný list ministrov ukrajinskej vlády a podaroval arcibiskupovi ikonu sviatku Premenenia Pána. (news.ugcc.ua)

 

SINGAPUR ■ Singapurská arcidiecéza začiatkom mája informovala, že sa nebudú sláviť ani do matrík zapisovať sobáše uzatvárané virtuálne. Ide o reakciu na nový miestny zákon, ktorý vzhľadom na pandémiu dočasne umožňuje uzatvárať občianske manželské zväzky formou videohovoru medzi snúbencami, úradníkmi a svedkami. Hoci Singapurská arcidiecéza uznáva výnimočnosť situácie, zdôrazňuje „dôležitosť fyzickej interakcie medzi ľuďmi, ktorí slávia sviatosť“. Odvoláva sa na kánonické právo, teologické a pastoračné učenie Cirkvi i nedávne vyhlásenie Svätého Otca Františka, ktorý varoval pred virtuálnou vierou. (RV CZ)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *