KLÁŠTORISKO

TURISTIKA (Juraj Gradoš; foto: traseo.pl)

 

Východiskom pre návštevu Slovenského raja sú strediská Čingov, Podlesok a Dedinky. V Slovenskom raji existuje viacero turistických chodníkov. Ich najvýznamnejšou križovatkou je Kláštorisko, na ktoré vedie trasa cez Kláštorskú roklinu. Tá je pozoruhodná najvyššou koncentráciou vodopádov. Na Kláštorisku sa nachádzajú rekonštruované ruiny kartuziánskeho kláštora z prelomu 13. a 14. storočia. Blízko je aj jediné stredisko turistiky nachádzajúce sa vnútri územia národného parku.
Ak chcete navštíviť najkrajšie miesta raja, vyberte sa trasou Čingov – Tomášovský výhľad – Trstený potok – Letanovský mlyn – Kláštorná roklina – Kláštorisko – Kláštorisko, lúka – Kyseľ, ústie – Biely potok, rázcestie – Lesnica, ústie – Čingov. Trasa trvá viac ako päť hodín. Na trase je aj Tomášovský výhľad – 200 metrov vytŕčajúci skalný útvar, ktorý vyčnieva nad okolitou krajinou vo výške 146 metrov. Ponúka pohľad na Prielom Hornádu, dolinu Bieleho potoka, ale aj Tatry. Na jeho stenách je viac ako sto horolezeckých ciest.

 

Okrem tejto trasy je obľúbená aj dolina potoka Suchá Belá. Turistický chodník vedie priamo z jedného z najznámejších centier cestovného ruchu v Slovenskom raji – Podleska. Priechod dolinou trvá približne dve hodiny (4 km). Tiesňava a niekoľko vodopádov vám ukážu pravú tvár Slovenského raja.

 

Ďalším obľúbeným miestom je Prielom Hornádu, ktorý je najdlhším slovenským kaňonom. Na 16 kilometrov dlhej trase je 7 mostov, 320 metrov reťazí, 140 stúpačiek a 70 metrov drevených lávok. Môžete ju však zdolať aj na požičaných člnoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *