Krátke správy zo sveta (2)

VATIKÁN ■ Kardinál Marc Ouellet, prefekt Kongregácie pre biskupov, ktorá hľadá vhodných kandidátov na biskupské svätenie, 5. decembra v rozhovore pre časopis Vida Nueva konštatoval, že až 30 % kňazov, ktorí sú Svätým Otcom vybraní na biskupský úrad, toto vymenovanie odmieta. Časté dôvody sú, že sa dotyčný necíti dostatočne schopný, má nejakú životnú ťažkosť alebo sa obáva, že Cirkvi spôsobí škodu. (radiovaticana.cz)

 

BOSKOVICE/ČESKO ■ 17. decembra 2019 uplynulo sto rokov od narodenia kardinála Tomáša Špidlíka SJ. Jeho knihy, ktoré sa venujú teológii a spiritualite kresťanského Východu, patria ku klasike duchovnej literatúry, ktorá formovala a obohatila mnohých gréckokatolíckych veriacich na Slovensku. (vaticannew.va)

 

VATIKÁN ■ Svätá stolica 17. decembra zverejnila dva právne dokumenty, ktorými pápež František zrušil pápežské tajomstvo v prípadoch činov sexuálneho násilia a zneužívania maloletých spáchaných klerikmi. (TK KBS)

 

SHREWBURY/VEĽKÁ BRITÁNIA ■ Do Katolíckej cirkvi bol 22. decembra prijatý bývalý kaplán kráľovnej Alžbety, anglikánsky biskup Gavin Ashenden. „Pochopil som, že jedine Katolícka cirkev so svojím Magistériom má teologickú integrálnosť, teologickú zrelosť a duchovnú silu, aby bránila vieru, obnovila spoločnosť a zachránila duše v plnosti viery,“ povedal anglikánsky biskup. (TS ČBK)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *